Cat de pregatiti suntem in ferma pentru depozitarea produselor agricole?

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: ,

Păstrarea produselor agricole în gospodăria fermierului trebuie să aibă la bază următoarele: Spaţiul de depozitare trebuie să fie compartimentat astfel ca să putem forma loturi de produse în depozit bazate pe specie şi ţinând cont de umiditate, puritate, masă hectolitrică, stare fito-sanitară; astfel că putem forma aşa zise loturi pentru: sămânţă, consum alimentar sau furajer, pentru cunsum industrial sau pentru export.

Pentru a satabili aceste loturi trebuie să ţinem seama de caracteristicile pe care le prezintă aceste produse pentru ca ele să poată da un maxim de folosinţă sau mai bine zis un maxim de profit pentru că este totuşi vorba de un produs gata obţinut şi ne valorificat.

La suprafata arabilă pe care o cultivăm trebuie să fim pregătiţi că vom obţine o anumită cantitate de produse pe care trebuie să o păstrăm un timp mai scurt sau mai îndelungat până la valorificarea sa în întregime şi de cele mai multe ori aceasta poate dura chiar mai multe cicluri de producţie lucru nedorit deoarece noi producătorii agricoli suntem valoroşi atunci când o producţie obţinută o putem valorifica chiar eficient chiar în momentul recoltării sau dacă trebuie păstrată atunci să o facem în aşa fel încât să nu depreciem din calitatea produsului respectiv până in momentul valorificării.

Ţinînd cont de aceste aspecte trebuie să fim pregătiţi cu un anumit fel şi mărime de spaţiu de depozitare pe care pe lângă faptul că trebuie să fie curat, spaţios, uscat şi aerisit pentru fiecare produs ex. grâu, orz, floarea soarelui, porumb etc să putem interveni dacă este cazul şi pentru combaterea dăunătorilor de depozit.

În timpul depozitării produselor agricole în bob continuă procesele fiziologice de maturizare şi de respiraţie prin care se întregeşte capacitatea lor de germinaţie, dacă în momentul recoltării acestea nu au fost coapte, sau au avut o umiditate a lor sau dată de buruieni peste normal, atunci trebuie să fim foarte atenţi că se pot întâmpla şi fenomene negative, nedorite cum ar fi încingerea, încolţirea şi degradarea calităţii acestor produse depozitate.

Dacă produsele noastre au avut o umiditate mai mare de 6-8 % la floarea soarelui, 14- 15 % la grâu, orz, 12 % porumb boabe,15-16 % fasole, mazăre, atunci acestea trebuiesc întâi uscate sau păstrate în straturi subţiri de 15-20 cm grosime şi lopătate mereu până când umiditatea scade la limitele normalului.

Oricum fenomenul de încingere şi degradare al produselor agricole depozitate se poate preveni prin:

  • pregătirea spaţiilor de depozitare înainte de a pune produsele în ele;
  • condiţionarea şi sortarea produselor depozitate pe mărimi şi pe calităţi;
  • respectarea normelor de depozitare;
  • controlul produselor de mai multe ori în timpul depozitării, pînă la valorificarea acestora.

Trebuie să ştim că pe lîngă aceste fenomene nedorite,cauzate de umiditatea şi gradul de sortare al produselor, în depozite mai au loc şi alte pierderi produse de boli şi de dăunătorii de depozite care distrug produse de cea mai bună calitate.

Autor: ing. Gheorghe Bora

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde