Carti agricole: » Parul si gutuiul

Parul si gutuiul.

Alte carti din categoria: Pomi fructiferi

Autor: Lenuta Chira

Editura: M.A.S.T.

Numar de pagini: 221

Parul si gutuiul Voturi: 1 | Scor: 5.00/5

parul-si-gutuiulCartea „Parul si gutuiul” este utila tuturor celor care vor sa cultive acesti pomi fructiferi si contine informatii despre particularitatile lor biologice, particularitati de fructificare, fazele fenologice, cerinte fata de mediu, înfiintarea plantatiilor, agrotehnica culturii, boli si daunatori, îngrijirea recoltei de pere si gutui.

Cuprinsul cartii „Parul si gutuiul”:

PARUL
- Importanta culturii parului
- Originea si arealul de raspândire
- Particularitati biologice
- Speciile care au contribuit la obtinerea soiurilor de par actuale
- Particularitati de crestere
- Specificul cresterii sistemului radicular
- Specificul cresterii partii aeriene
- Particularitati de fructificare
- Tipul de fructificare
- Longevitatea pomilor
- Vârsta rodirii
- Comportarea parului în procesul înfloritului, polenizarii si fecundarii
- Potential productiv
- Perioadele de vârsta ale parului – lucrari ce trebuie aplicate în fiecare perioada
- Fazele fenologice si repausul la par
- Perioada de vegetatie
- Evolutia unui mugure vegetativ
- Evolutia unui mugure pe rod
- Perioada repausului de iarna
- Cerintele parului fata de conditiile de mediu
- Cerintele fata de temperatura
- Cerintele fata de lumina
- Cerintele fata de umiditate
- Cerintele fata de sol
- Înfiintarea plantatiilor de par
- Alegerea locului de plantat
- Amenajarea si parcelarea terenului
- Sortimentul si repartizarea soiurilor în livada
- Alegerea portaltoilor
- Pregatirea terenului în vederea plantarii
- Stabilirea distantei de plantare
- Pichetarea terenhului
- Plantarea perilor
- Îngrijirea perilor dupa plantare
- Agrotehnica culturii parului
- Întretinerea solului în livezile de par
- Lucrarile solului în livezile pe rod
- Fertilizarea livezilor de par
- Irigarea livezilor de par
- Principii si norme generale privind taierile la par
- Formele de coroana practicate la par
- Particularitatile taierilor de rodire la par
- Taieri de reîntinerire la par
- Bolile, daunatorii si combaterea lor
- Boli
- Daunatori
- Îngrijirea recoltei
- Protejarea pomilor împotriva brumelor si a îngheturilor târzii de primavara
- Reglarea încarcaturii de rod
- Prevenirea caderii premature a fructelor
- Protejarea pomilor contra grindinei
- Prevenirea ruperii ramurilor încarcate cu fructe
- Recoltarea, pastrarea si valorificarea perelor
- Preparate din pere

GUTUIUL
- Importanta culturii gutuiului
- Originea si arealul de cultura
- Particularitatile biologice ale gutuiului
- Speciile care prezinta interes pentru obtinerea de noi soiuri sau portaltoi
- Caracteristicile cresterii sistemului radicular
- Caracteristicile cresterii partii aeriene
- Caracteristicile de fructificare
- Cerintele gutuiului fata de factorii de mediu
- Cerinte fata de lumina
- Cerinte fata de temperatura
- Cerinte fata de apa
- Cerinte fata de sol
- Sortimentul actual la gutui
- Portaltoii gutuiului
- Soiurile de gutui
- Particularitatile de cultura ale gutuiului
- Specificul producerii materialului saditor
- Specificul înfiintarii plantatilor de gutui
- Specificul agrotehnicii gutuiului în livada
- Îngrijirea pomilor în anul plantarii
- Îngrijirea pomilor în anii urmatori
- Taierea pomilor – formarea coroanelor
- Taierea pomilor maturi
- Bolile si daunatorii gutuiului
- Recoltarea gutuilor si pastrarea lor în stare proaspatata
- Preparate din gutui

De unde poti sa cumperi cartea Parul si gutuiul:

REVIZII Care este parerea ta despre aceasta carte?