Carti agricole: » Casa pasiva

Casa pasiva.

Alte carti din categoria: Casa, Constructii

Autor: Anton Graf

Editura: Casa

Numar de pagini: 192

Casa pasiva Voturi: 1 | Scor: 5.00/5

casa-pasiva-anton-grafControlul si gestionarea rationala a energiei obtinute din mediul înconjurator au ajuns sa constituie în prezent motorul economiei unui stat, precum si un indicator de prim rang al nivelului de trai si al gradului de civilizatie al unui popor.

În primul rând, mentionam ca aceasta carte se adreseaza atât inginerilor si specialistilor în domeniu, cât si utilizatorilor de case pasive, adica celor care detin aceste locuinte si celor care s-au decis sa devina beneficiari ai acestora.

Pornind de la faptul ca o casa pasiva consuma cu 80-90% mai putina energie pentru încalzire decât o casa conventionala si ca o proiectare optima a sa reduce substantial cheltuielile cu materiile prime, structurile mecanice si arhitectonice necesare, realizarea unei asemenea locuinte cu un înalt grad de confort poate deveni pentru oricine un vis realizabil.

Cartea va îndruma, pas cu pas, de la proiectare pâna la finalizarea constructiei, sugerându-va principiile pe baza carora sa alegeti proiectantul si executantul lucrarii, care sunt elementele componente ale unei case pasive, precum si materialele de constructie, instalatiile si sistemele mecanice, de climatizare si electrice optime pentru atingerea scopului final: o locuinta confortabila, cu un consum cât mai redus de energie si implicit necesitând preturi de întretinere cât mai mici.

Cartea cuprinde exemple de case pasive, inclusiv din România, fiind prezentate situatii concrete de functionare si de consum energetic efectiv al acestor locuinte.

Fragment din carte:

O casa pasiva consuma atât de putina energie deoarece elementele individuale de constructie sunt astfel alcatuite încât reduc la minim cantitatea de caldura transferata spre exterior si unde se pierde, folosind în acelasi timp la maxim caldura radiatiei solare incidente si caldura care oricum se produce în interiorul unei case (nota: caldura produsa de echipamente si utilizatori – vezi principii de i functionare).

Conexiunile si corelatiile fizice si tehnice necesare în acest scop sunt deja analizate din punct de vedere stiintific în numeroase publicatii.

Pentru a patrunde în tematica, în continuare sistemul împreuna cu : elementele sale individuale va fi explicat si demonstrat într-un mod simplu.

Astfel cititorul va întelege principiile fundamentale ale functionarii unei casei pasive, pentru a putea lua decizii pe baza acestora – fie în calitate de proiectant, pentru a întelege mai bine tematica, fie în calitate de viitor client, pentru atragerea ideii de „casa pasiva” în cadrul propriilor proiecte.

In România, în ultimii ani s-au construit cladiri cu performanta energetica ridicata dupa diverse tehnologii, în functie de sistemul constructiv ai cladirii (cladiri pe structura din cadre si plansee de beton, cu zidarie si termoizolatie performante; cladiri realizate din: beton în sistem cofraj pierdut din materiale termoizolante, precum spuma poliuretanica, pneopor etc. (de tip Folex, Argisol); cladiri din lemn cu termoizolatie, dar si case din materiale ecologice care creeaza o arhitectura specifica cladirilor ecologice realizate din lut, baloturi de paie, piatra si lemn, domuri din chirpici sau materiale reciclate.

Mai mult, a crescut exponential interesul dezvoltatorilor imobiliari de a construi mai verde, prin implementarea certificarilor internationale ecologice, în special BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), dezvoltat în Marea Britanie, respectiv LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), dezvoltat în Statele Unite ale Americii.

Fata de editia initiala publicata în anul 2002, în carte a fost introdus la final un studiu de caz referitor la cele doua case cu performanta energetica ridicata, construite dupa standardul „casei pasive”, realizate în 2011 în incinta parcului Universitatii Politehnice Bucuresti si care prin implementarea de sisteme de producere a energiei din resurse regenerabile ajung la standardul casei + energie.

CUPRINS:
Introducere – Protectia mediului si Casa Pasiva
Informatii de baza

Proiecte

Pretentios si convingator
Casa familiala în Steyr (A) – Arhitecti Proyer & Proyer
Decizia ulterioara a meritat

Casa familiala în Adelzhausen – Werner Friedl
Policarbonat

Casa familiala în Satteins (A) – Atelier de arhitectura Walter Unterrainer
Cutie climatica în gradina de vara umbroasa

Casa familiala în Erlangen – Arhitecti KJS+
Simplu conform planului de urbanism

Casa în Ellwangen-Neunheim – Hariolf Brenner
Perete solar ce produce si acumuleaza energie solara în sistem pasiv

Casa familiala în Ebnat-Kappel (CH) – Dietrich Schwarz
Cu elemente de casa pasiva

Renovare si reabilitare casa familiala în Münchwilen (CH) – Birri Architekten
Vedere asupra vaii Walgau

Casa familiala în Bludesch (A) – Caldobau GmbH
Vacanta pasiva în paie

Casa de vacanta în Disentis (CH) – Atelier Werner Schmidt
Tematica: interfata

Casa familiala în Ardagger (A) – Arhitecti Poppe * Prehal
Tehnologie modulara – din module prefabricate

Case în serie în Stein (CH) – Birri Architekten
Independenta energetica

Casa pentru doua familii în Holzlar, lânga Bonn – Rainer Grotegut
Periferia Vienei

Casa familiala în Deutsch-Wagram (A) – , Georg Lux
Doar trei fatade

Casa familiala lânga Herzogenaurach – Burkhard Schulze Darup si Thomas Meyer
La capatul unui sir de case

Casa aflata la capatul unui sir de case în Erding – Gernot Vallentin

Casa cu curte în panta
Casa familiala în St. Marienkirchen/Hausruck (A) – Arhitecti PAU.AT
Cu gradina de iarna si încalzire cu soba
Casa familiala în Innsbruck (A) – Josef Kiraly
Zidarie aparenta

Casa familiala în Gadnerkesee – Team 3, Ulf Brannies si Rita Freserweß
Program demonstrativ pentru EXPO 2000

Case în serie în Hanovra – Faktor 10, Folkmar Rasch si Petra Grenz
Analiza exacta a umbririi

Casa familiala în Biburg – Gernot si Rainer Vallentin
Vederi interioare si exterioare directionate

Casa familiala în St. Martin/Innkreis (A) – Arhitecti PAU.AT
Încalzire pe lemne

Casa familiala în Wegenstetten (CH) – Kägi Architektur
Resedinta pentru pensie

Casa familiala în Kirchheimbolanden – Arhitecti Müller + Mizera
Latura îngusta spre sud

Casa familiala în Mauer-Öhling (A) – Arhitecti Poppe * Prehal
Locuinte duplex
Case pasive din incinta parcului Universitatii Politehnice Bucuresti – Parteneriat ISPE, UPB, UAUIM, UTCB, AOSR, ICPE, AGECOM

De unde poti sa cumperi cartea Casa pasiva:

REVIZII Care este parerea ta despre aceasta carte?