Carti agricole: » Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti

Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti.

Alte carti din categoria: Culinar

Autor: Radu Anton Roman

Editura: Paideia

Numar de pagini: 808

Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti Voturi: 1 | Scor: 5.00/5

bucate-vinuri-si-obiceiuri-romanestiBestseller romanesc: Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti – un tezaur de bucatarie veche taraneasca

Radu Anton Roman afirma: cartea noastra este o selectie de pe coclaurii post-dacici, de mincaruri alese, fie pentru ca sunt strict rominesti sau foarte populare prin farfuriile noastre – dar si cu un nustiuce local, fie pentru ca sunt adevarate bizarerii regionale (unele de-a dreptul socante, ca florile de dovleac umplute), ori bucate ritualice, facind parte din spiritualitatea romineasca (pasca).

E vorba in primul rind de bucatarie veche taraneasca (pescareasca, ciobaneasca) si tirgoveata, dar si de bucataria rominizata (pe) foc; o cultura se intrevede, fie ca e nascuta in bordeie sarace ale Baraganului, fie prin stinile Marginimii si Maramuresului, fie in casele de stuf ale Deltei Dunarii.

Retete insotite de povestioare care par sa le aduca farmecul pe care il aveau atunci cand au fost inventate de bucatari anonimi .

Radu Anton Roman a cutreierat, asa dupa cum el insusi spune, toate colturile tarii pentru a aduna retete, obiceiuri si, mai ales, pentru a strange in acelasi loc savoarea bucatariei traditionale romanesti.

O carte completa, care se autoproclama cartea absoluta in materie de bucatarie romaneasca .

Recomandari: Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti

Radu Anton Roman: Cinstit vorbind, nu e vorba de o noua editie, ci de o noua carte! Aici sunt de doua ori mai multe pagini si de doua ori mai multe retete dacat in editia din ’98. In acesti trei ani am investigat fiecare tinut, am cercetat fiecare vale, am scotocit fiecare deal, descoperind noi, dar atat de vechi bucatele (spectaculoase si gustoase!) de cultura si traditie romaneasca. In acelasi timp, am comentat, cat am putut eu de documentat, de suculent si de picant, fiecare farama de friptura, fiecare stop de ciorba.

Dar nu mega-dimensiunea e innoirea cea mai importanta a acestei recente scrieri, ci caracterul ei monografic, atotcuprinzator. In acest rotofei volum am deschis, pedant si pofticios, usile tuturor camarilor romanesti, in paginile lui au patruns toate miresmele cotloanelor, cuhniilor si cuptoarelor nationale. Am orgoliul sa cred ca nu se mai poate spune ceva in plus, semnificativ, despre bucataria romaneasca. Subiectul e inchis (intre aceste coperte!)”

Jacques Yves Cousteau: Daca ar fi sa ma iau dupa tchiorba aceasta extraordinara si dupa aceasta tourta de vis, as spune nu numai ca, de fapt, lume anu stie nimic despre Romania, dar nici ca voi, romanii, nu va cunoasteti miracolele. Ca bucatarie, cel putin, sunteti foarte, foarte bogati in asa zisa voastra saracie.
Ion Bansoiu: Aceasta carte te indeamna sa vezi cultura romaneasca prin “etno-faptul” gatitului invaluit in simboluri, mistere si traditii tari; te poarta spre tigaie cu sentimentul ca-ti soptesc stramosii ce si cand sa faci, iar popa te ameninta cu degetul de dupa usa; te petrece cu veselie prin tarile tarii (tara Barsei, tara Oasului …) sa cunosti pe indelete feluri curioase de mancare locala; te ajuta sa potrivesti soiurile de vin usor cu mancarurile grele stramosesti; te limpezeste cu privire la tulburatoarea intrebare : Exista bucatarie romaneasca ? Cu raspunsul subil si argumentat DA.

De unde poti sa cumperi cartea Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti:

REVIZII Care este parerea ta despre aceasta carte?