Carti agricole: » Albinele si produsele lor

Albinele si produsele lor.

Alte carti din categoria: Apicultura

Autor: Liviu Alexandru Marghitas

Editura: Ceres

Numar de pagini: 391

Albinele si produsele lor Voturi: 1 | Scor: 5.00/5

albinele-si-produsele-lorAceasta carte urmeaza dupa Cresterea albinelor (1995) si Albinele si produsele lor? (1997), editate la aceeasi editura de prestigiu, si nu are pretentia a fi nici tratat de apicultura, nici manual de biologie a albinelor. Ea se doreste a fi o sinteza a cunostintelor actuale din apicultura in directiile care noua ni s-au parut cele mai importante si este o editie imbunatatita a celei anterioare, aparuta in 1997. Prin continutul ei, lucrarea de fata se adreseaza atat apicultorilor cu experienta cat si celor incepatori, studentilor din universitatile agricole, biologilor, teologilor, si pedagogilor, specialistilor si nespecialistilor, tuturor celor ce indragesc aceste minunate insecte si doresc sa afle mai multe lucruri despre ele.


INTRODUCERE………………………9
IMPORTANTA CRESTERII ALBINELOR……………11
Scurt istoric al cresterii albinelor………………..13
BIOLOGIA FAMILIEI DE ALBINE………………15
Sistematica zoologica a familiei de albine…………….15
Specii si rase de albine………………….15
Specii de albine…………………..15
Rasele speciei Apis mellifera……………..17
Rase europene……………….17
Rase africane………………..19
Rase orientale………………….20
Morfologia albinei…………………..21
Exteriorul albinei…………………21
Anatomia si fiziologia albinei…………….32
Sistemul muscular…………………32
Aparatul digestiv………………..,33
Aparatul excretor………………37
Sistemul glandular……………….37
Sistemul circulator……………….41
Aparatul respirator……………….44
Aparatul reproducator……………..46
Sistemul nervos…………………50
Organele de simt……………….52
Sistemul neuroendocrin………………55
Aparatul de aparare si atac…………….56
Componenta familiei de albine………………58
Matca……………………..58
Trantorii…………………….60
Albinele lucratoare………………..62
Cuibul albinelor…………………….63
Hrana albinelor……………………68
Metabolismul albinelor…………………72
Relatiile de nutritie in familia de albine……………..74
Reproductia albinelor……………………76
Activitati indeplinite de albinele lucratoare………….87
Diviziunea muncii in familia de albine……………91
Moduri de comunicare la albine……………….92
Emisiuni sonore cu alte semnificatii……………97
Evolutia biologica a familiei de albine……………98
AMELIORAREA ALBINELOR………………..102
Selectia………………………102
Criterii de selectie…………………103
Metode de selectie…………………107
Incrucisarea………………………109
CRESTEREA SI INGRIJIREA FAMILIILOR DE ALBINE………110
Comportamentul fata de albine………………110
Prevenirea si combaterea furtului la albine……………114
Cercetarea familiilor de albine……………….116
Inventar destinat pentru cercetarea familiilor de albine…….116
Cercetarea propiu-zisa a familiilor de albine………..119
Organizarea stupinelor………………….122
Amplasarea stupinelor……………….122
Amplasarea si orientarea stupilor……………..122
Numerotarea stupilor………………..123
Marimea stupinei…………………124
Achizitionarea stupilor si a albinelor…………..124
Tipuri de stupi utilizati………………….125
Stupul multietajat…………………..127
Stupul vertical cu magazine……………….129
Stupul orizontal…………………..131
Pavilionul apicol…………………….133
Principii generale de dimensionare a stupilor……….134
Intretinerea familiilor de albine toamna……………..135
Selectia unor biotipuri valoroase……………135
Folosirea matcilor tinere………………136
Intretinerea familiilor de albine cu matci suplimentare…….138
Asigurarea hranei…………………..139
Realizarea unui regim termic optic…………..142
Intretinerea familiilor de albine iarna………………145
Modalitati de iernare a familiilor de albine………..145
Completarea hranei in timpul iernatului…………146
Controlul auditiv al modului de iernare………….148
Iernarea matcilor in afara ghemului…………….149
Lucrari pregatitoare sezonului activ…………….151
Intretinerea familiilor de albine primavara…………….156
Lucrarile ce se efectueaza in timpul zborului de defecatie…..156
Controlul sumar de primavara…………….159
Controlul general de primavara……………..161
Stimularea dezvoltarii familiilor de albine…………163
Intretinerea familiilor de albine in perioada de roire……….166
Roirea naturala………………….166
Prinderea roiului………………….169
Roirea artificiala…………………..171
Intretinerea familiilor de albine in perioada de valorificare a culesului…174
Intretinerea familiilor de albine in stalpi multietajati………175
Stuparitul pastoral…………………176
Recoltarea mierii…………………..180
Producerea mierii in sectiuni…………………182
Materialele necesare producerii mierii in sectiuni………183
Ingrijirea familiilor de albine pentru producerea mierii in sectiuni….185
Cresterea artificiala a matcilor……………….188
Cresterea matcilor fara transvazarea larvelor………..188
Cresterea matcilorprin transvazarea larvelor…………194
Imperecherea matcilor………………….197
Tehnica cresterii trantorilor………………..199
Marcarea matcilor…………………..200
BOLILE SI DAUNATORII ALBINELOR……………….200
Bolile contagioase……………………201
Bolile bacteriene…………………..201
Loca americana…………………201
Loca europeana…………………204
Septicemia…………………..206
Paratifoza…………………….206
Bolile virotice…………………….207
Puietul in sac………………….207
Boala neagra…………………..208
Bolile micotice…………………..209
Ascosferoza (Puietul varos)……………..209
Aspergiloza (Puietul pietrificat)…………..211
Melanoza…………………….212
Bolile parazitare……………………213
Nosemoza…………………..213
Ambioza…………………..216
Acarioza…………………..217
Brauloza (Paduchele albinelor)……………219
Varooza……………………221
Senotainioza………………….224
Triunghiulinoza………………..225
Bolile necontagioase……………………226
Puietul racit…………………….226
Boala de mai……………………226
Diareea albinelor…………………..227
Anomaliile matcilor………………….227
Intoxicatiile albinelor……………………228
Intoxicatia cu polen………………….228
Intoxicatia cu nectar…………………229
Intoxicatia cu miere de mana……………….230
Intoxicatia cu medicamente……………….230
Intoxicatii chimice……………………231
Daunatorii albinelor……………………..232
Gaselnita………………………232
Fluturele cap de mort…………………..233
Viespile……………………..234
Lupul albinelor…………………..234
Furnicile………………………235
Prigoriile……………………..235
Soarecii……………………..235
Utilizarea plantelor medicinale in prevenirea si combaterea bolilor albinelor..236
BAZA MELIFERA………………………238
Plantele melifere agricole de cultura………………238
Culturi de camp…………………….238
Culturi furajere…………………..241
Culturi legumicole…………………..246
Culturi de plante medicinale………………..247
Pomi si arbusti fructiferi………………….248
Plante melifere de padure…………………..250
Arbori si arbusti meliferi………………..250
Plante melifere erbacee………………….260
Plante melifere din fanete si pasuni……………….263
Plante melifere special cultivate pentru albine…………..267
Specii de insecte producatoare de mana…………….269
Polenizarea plantelor agricole cu ajutorul albinelor…………274
Polenizarea pomilor si arbustilor fructiferi………….275
Polenizarea culturilor de camp bine cercetate de albine……..276
Polenizarea culturilor de camp slab cercetate de albine………276
Polenizarea culturilor de sera si rasadnite……………277
PRODUSELE APICOLE SI PRINCIPALELE LOR INSUSIRI TERAPEUTICE..280
Mierea …………………………280
Obtinerea mierii……………………280
Transformarea nectarului si a manei in miere……….284
Propietatile fizice si chimice ale mierii…………….287
Propietatile fizice ale mierii……………..287
Compozitia chimica a mierii…………….292
Propietatile fizice si chimice ale mierii de mana……….300
Propietatile fizice ale mierii de mana…………300
Compozitia chimica a mierii de mana…………..301
Cristalizarea
mierii…………………..302
Sorturi de miere……………………303
Metode de examinare si analiza a mierii…………..305
Examenul organoleptic………………305
Analize fizice si chimice de laborator………….306
Metode uzuale de determinare a mierii falsificate……….313
Conditionarea mierii………………….316
Filtrarea mierii…………………317
Deshidratarea mierii……………….317
Lichefierea mierii cristalizate…………….318
Pasteurizarea mierii………………..319
Ambalarea mierii…………………319
Pastrarea mierii…………………319
Insusirile terapeutice ale mierii de albine………….323
Ceara………………………….326 Tipuri de ceara de origine minerala…………..326
Tipuri de ceara de origine vegetala…………….327
Tipuri de ceara de origine animala…………….328
Propietati fizice si chimice ale cerii de albine………..330
Propietati fizice ale cerii pure si ale cerii falsificate……330
Compozitia chimica a cerii…………..331
Defectele cerii………………….334
Defecte de culoare……………..334
Defecte de consistenta……………335
Emulsionarea si saponificarea…………335
Impuritatile………………..336
Falsificarea cerii de albine…………….336
Metode de analiza chimica a cerii…………..338
Pastrarea fagurilor si a cerii extrase…………..341
Intrebuintarile cerii de albine……………343
Polenul………………………344
Propietatile fizice si chimice ale polenului…………346
Propietatile fizice ale polenului…………346
Compozitia chimica a polenului…………348
Recoltarea polenului……………….351
Conditionarea si conservarea polenului………..352
Insusirile terapeutice ale polenului ……………354
Laptisorul de matca………………….356
Propietatile fizice si chimice ale laptisorului de matca……357
Propietatile fizice ale laptisorului de matca…….357
Compozitia chimica a laptisorului de matca………357
Producerea laptisorului de matca……………358
Conservarea laptisorului de matca………….360
Falsificarea laptisorului de matca…………..361
Insusirile terapeuticef ale laptisorului de matca……..362
Veninul de albine………………….363
Propietatile fizice si chimice ale veninului de albine……..363
Propietatile fizice ale veninului de albine………364
Compozitia chimica a veninului de albine……..364
Falsificarea veninului de albine…………..366
Recoltarea veninului de albine……………367
Insusirile terapeutice ale veninului de albine………369
Propolisul…………………….370
Propietatile fizice si chimice ale propolisului……….371
Propietatile fizice ale propolisului………..371
Compozitia chimica a propolisului………..372
Falsificarea propolisului………………373
Recoltarea si pastrarea propolisului……………….375
Insusirile terapeutice ale propolisului…………..378
LEGEA APICULTURII……………………..382
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA……………………387

De unde poti sa cumperi cartea Albinele si produsele lor:

REVIZII Care este parerea ta despre aceasta carte?