Carti agricole: » Vita de vie



Vita de vie

cultura-vitei-de-vie-in-gospodarie

Cultura vitei de vie in gospodarie

21 iunie - 1:47 am

Vita-de-vie este o planta milenara, ale carei rude îndepartate - plante târâtoare apartinând genului Vitis - cresteau nestingherite prin padurile luxuriante de acum 80 de milioane de ani, cu mult înainte de aparitia omului pe Pamânt. Dupa ce omul a cunoscut si a îmblânzit vita-de-vie în folosul sau, se poate afirma ca evolutia acestei plante s-a împletit cu cea a omului, planta si om influentându-se reciproc de-a lungul îndelungatei lor coabitari. Cultivatorii amatori de vita-de-vie vor afla, lecturând prezenta carte, care sunt caracteristicile morfologice ale acestei plante, fiind îndrumati pas cu pas cum sa aleaga soiurile cele mai potrivite pentru solul gradinii proprii, cum sa planteze, sa fertilizeze si sa execute lucrarile specifice de îngrijire la aceasta planta. Nu au...

refacerea-viilor-vatamate-de-accidente-climatice-si-boli-fiziologice

Refacerea viilor vatamate de accidente climatice si boli fiziologice

19 iunie - 8:15 pm

Cuprinsul cartii : 1. Accidente climatice...9 1.1. Brumele si ingheturile tarzii de primavara...10 1.2. Ingheturile timpurii de toamna...35 1.3. Ingheturile din timpul iernii...37 1.4. Vanturile...54 1.5. Uscaciunea...56 1.6. Vestejirea vitelor (folletage)..68 1.7. Oparirea strugurlor...71 1.8. Grindina...73 1.9. Pagube artificiale...85 2. Boli fiziologice...104 2.1. Tulburari ale distributiei alimentare...104 2.2. Tulburari in economia apei...110 2.3. Tulburari ale nutritiei...

dieta-vin-ghid-complet-pentru-nutritie-si-stil-de-viata

Dieta cu vin

16 iunie - 3:14 am

Consumatorii de vin sunt, în general, mai sanatosi si au parte de o viata mai lunga. Aceasta afirmatie nu exprima doar o dorinta — spune autorul, care si-a petrecut multi ani studiind beneficiile pe care le prezinta vinul pentru sanatate. Cercetarile sale releva faptul ca cei care consuma vin rosu sufera mai rar de boli de inima sau de diabet, precum si de dementa la batrânete. In Dieta cu vin, autorul examineaza importanta vinului, a dietei si a stilului de viata în atingerea unui grad maxim de bunastare, sustinând consumul zilnic de vin rosu ca parte a unui stil de viata sanatos. Celor care nu doresc sa bea vin rosu, autorul le recomanda alimente si bauturi alternative care pot aduce...

ghidul-vinurilor-romanesti

Ghidul vinurilor romanesti

16 iunie - 2:57 am

Pe lânga istoria cultivarii vitei de vie în România, Ghidul pune la dispozitia cititorilor numeroase alte informatii: - clasificarea si delimitarea regiunilor viticole, istoricul lor, principalele vinuri produse, podgorii, plaiuri viticole, denumiri de origine admise prin lege; - drumul vinului din vie în sticla; - cum citim o eticheta; - gustul vinului, asocierea vinului cu mâncarea si cu... anotimpul - producatori români de vinuri. În plus, este un produs unicat pe piata editoriala, prin bogatia si complexitatea informatei. - Tracii beau vinul neamestecat cu apa, atât femeile cât si barbatii, si îl împrastie pe hainele lor, socotind ca este o deprindere frumoasa si aducatoare de fericire. - Cel mai bun vin însa, aproape tot asa de bun ca cel unguresc de Tokaj, se face la Cotnari. -...

refacerea-viilor-vatamate

Refacerea viilor vatamate

15 iunie - 4:13 pm

In lucrare exista destule masuri de prevenire, aflate mai ales la ndemana podgorenilor. Indeosebi pentru viticultorii amatori s-a insistat asupra masurilor agrotehnice, simple si usor de aplicat dupa producerea accidentului care pot salva partial recolta in anul de calamitate si, in orice caz, garanteaza refacerea integrala a butucilor pentru anii viitori. 1.1. Brumele si ingheturile tarzii de primavara...10 1.2. Ingheturile timpurii de toamna...35 1.3. Ingheturile din timpul iernii...37 1.4. Vanturile...54 1.5. Uscaciunea...56 1.6. Vestejirea vitelor (folletage)..68 1.7. Oparirea strugurlor...71 1.8. Grindina...73 1.9. Pagube artificiale...85 2.1. Tulburari ale distributiei alimentare...104 2.2. Tulburari in economia apei...110 2.3. Tulburari ale nutritiei...

viticultura-practica

Viticultura practica

15 iunie - 4:12 pm

Se apreciaza ca peste un milion de locuitori din tara noastar isi asigura existenta din cultura vitei-de-vie, prelucrarea strugurilor si obtinera vinului, comertul cu struguri si vin, activitati in industrii si domenii conexe (ambalaje, transporturi etc.). 1. Alcatuira vitei-de-vie...10 2. Viata vitei-de-vie..28 3. Relatiile vitei-de-vie cu factorii de mediu...41 4. Infiintarea viilor...48 5. Lucrari de intretinere aplicate in primii ani de la plantare...68 6. Lucrari de intretinere in viile de rod...87 6.1 Taierea vitei de vie...87 6.2 Copcitul...158 6.3 Dirijarea coardelor de rod, palisarea tulpinilor si a cordoanlelor...160 6.4 Lucrari si operatii in verde...160 6.5 Lucrarile solului in vii...169 6.6 Folosirea erbicidelor in vii...171 6.7 Aplicarea ingrasamintelor in vii...176 6.8 Aplicarea ingrasamintelor in vii..176 6.8 Irigarea viilor...189 6.9 Combaterea bolilor si daunatorilor la vita-de-vie...190 7. Recoltarea strugurilor...216 8. Protejarea vitei-de-vie peste iarna...224 9. Acte normative privind...

taierea-si-conducerea-vitei-de-vie

Taierea si conducerea vitei de vie

15 iunie - 4:11 pm

Vita de vie face parte din grupa lianelor. Fiind liana, ea se caracterizeaza prin prezenta uneia sau mai multor tulpini, flexibile, de lungimi si grosimi variabile. Ea foloseste direct si din plin lumina solara, ceea ce favorizeaza dezvoltarea mai puternica a lastarilor catre varf. Experienta practica dobandita de viticultori, acumulata de-a lungul timpurilor, arata ca taierea in uscat este lucrarea de baza care determina marimea productiei de struguri si calitatea ei. Necesitatea acestei lucrari este determinata de insasi particularitatile biologice ale vitei de vie, ca liana. Prin aceasta carte, autorii au urmarit sa puna la indemana celor care cultiva vita de vie, cunostiintele necesare executarii corecte a taierilor in uscat, lucrare de baza in dimensionarea marimii productiei de struguri,...

cultura-vitei-de-vie-lucrarile-de-infiintare-si-intretinere

Cultura vitei de vie

15 iunie - 4:08 pm

Lucrarea de fata se adreseaza indeosebi orasenilor ("viticultori de week-end"), celor care doresc sa-si infiinteze o vie familiala, dar nu au suficiente cunostinte de specialitate. Rostul cartii este de a-i initia in "tainele" viticulturii, de a-i scoate de sub influenta paguboasa a vecinului atotstiutor, cu vesnicele sfaturi neavenite, servite "peste gard". I. Modalitatile de cultivare a vitei de vie in gradina familiala ... 9 II. Sortimentul de soiuri ... 13 1 Soiuri mobile Soiuri de struguri pentru masa Soiuri de struguri pentru stafide Soiuri de struguri pentru vin 2 Soiuri cu rezistenta sporita la boli 3 Recomandari pentru alegerea soiurilor 4 Procurarea vitelor III. Pregatirea terenului pentru plantare ... 84 1. Ameliorarea si desfundarea 2. Orientarea randurilor 3. Stabilirea suprafetei de hranire 4. Pichetarea IV. Plantarea materialului saditor ... 91 1. Plantarea de vite altoite 2....

teoria-si-practica-vinificarii-familiale

Teoria si practica vinificarii familiale

15 iunie - 4:07 pm

Cartea de fata reprezinta continuarea fireasca a volumului Cultura vitei-de-vie, lansat de editura bucuresteana M.A.S.T. In volumul amintit au fost prezentate tehnologii pentru optinerea unor recolte mari si constante an de an, in ciuda vicisitudinilor climatice. Acum se incerca o prezentare a modului de a valorifica la nivel corespunzator rodul muncii viticultorului amator. Crama Pivnita Vasele necesare in vinificatie Vasele din lemn Ingrijirea vaselor din lemn Vasele din sticla Vasele di nmaterial plastic Unelte si masini pentru zdrobit si dezdrobonit Unelte si masini pentru separearea mustului Uenlte si masini pentru manipularea vinului Intretinerea uenltelor si masinilor Invetarul marunt Pregatirea vaselor noi Litrarea vaselor noi Tratarea vaselor vechi Vasele vechi sanatoase Decolorarea vaselor in care s-a pastrat vin rosu Tratarea vaselor cu defecte Alte masuri pregatitoare Stabilirea datei optime pentru cules Determinarea continutului in zaharuri a mustului Metoda densimetrica Metoda refractometrica Culesul strugurilor Obtinerea mustului Zdrobirea Dezbrobonitul Presarea...

viticultura

Viticultura

15 iunie - 4:05 pm

Strugurii si vinul constituie imoprtante produse de schimb in comertul international, aducand importante profituri. Importanta viticulturii rezulta si din valoarea produselor vitivinicole in alimentatie, ele avand si actiune profilactica, terapeutica si tonifianta. Istoricul dezvoltarii viticulturii Insemnatatea economica a culturii de vita-de-vie Situatia viticulturii pe plan mondial Patrimoniul viticol national Radacina Tulpina Mugurii Frunza Carceii Inflorescentele Floarea Strugurii Samanta Fotosinteza Fotorespiratia Respiratia Transpiratia Rolul hormonilor endogeni in procesele de crestere si rodire Alimentarea cu apa Nutritia minerala Rezistenta la ger Rezistenta vitei-de-vie la factorii poluanti din atmosfera Ciclul ontogenetic (de viata) Ciclul biologic anual Fenofazele cresterii (ciclul vegetativ) Plansul Dezmuguritul Cresterea lastarilor Maturarea lastarilor Caderea frunzelor Repausul mugurilor Fenofazele fructificarii (ciclul reproductiv) Diferentierea mugurilor si formarea florilor Infloritul Cresterea boabelor Maturarea boabelor Influenta factorilor climatici Influenta factorilor edafici Influenta factorilor orograici Influenta factorilor secundari de biotop Zonarea viticinicola Biologia inmultirii vitei-de-vie Inmultirea vite-de-vie prin seminte Inmultirea vegetativa a vite-de-vie Inmultirea prin butasi Inmultirea prin marcotaj Inmultirea prin altoire Microinmultirea "in vitro" Pepiniera viticola Tehnologia producerii coardelor portaltoi Infiintarea plantatiilor de portaltoi Lucrari...

limpezirea-vinurilor

Limpezirea vinului

15 iunie - 4:04 pm

Prin detaliile amanuntite privind metodele de limpezire descrise, se intentioneaza a se pune la dispozitia celor ce doresc sa se initieze, dar si practicienilor, un indrumator practic in lucrarile de ingrijire a vinurilor. Pritocul vinului Substantele organice si modul lor de actiune in procesul de limpezire Precipitarea incompleta a proteinelor adaugate (supracleirea) Principalele substante organice folosite la limpezirea vinurilor Principalele substante minerale folosite la limpezirea vinurilor Tehnologia limpezirii Reguli generale de aplicat in cleirile pentru limpezire Incorporarea substantei cleitoare Limpezirea prin centrifugare Limpezirea vinurilor prin filtrare Comparatie intre centrifugare si filtrare Transformarile SO2 (anhidridei sulfuroase) in vin Formele in care se aplica anhidrida sulfuroasa Intrebuintarea anhidridei sulfuroase in lucrarile de limpezire a...

sfaturi-utile-pentru-vinul-casei

Sfaturi utile pentru vinul casei

15 iunie - 4:03 pm

Spre cinstea lor, majoritatea micilor producatori de vin sunt receptivi la sfaturile specialistilor si la noutati. Pentru acesti producatori, constienti ca mai au ceva de invatat si dornici de a-si perfectiona tehnologia de lucru, vom prezenta in lucrarea de fata practici simple, dar hotaratoare in obtinerea unor vinuri sanatoase, cu reale insusiri gustative. Pregatirea strugurilor pentru obtinerea mustului Dezinfecctarea recipientilor Metode de conservare Generalitati Proprietatile dioxidului de sulf Formele sub care se administreaza dioxidul de sulf Intrebuintarile S)2 in vinificatia din mica gospodarie Pastrarea tescovinei Prepararea rachiului de tescovina Recuperarea alcoolului din tescovina Folosirea tescovinei ca furaj Folosirea tescovinei ca ingrasamant organic Cleirea vinurilor Tehnica cleirii vinului Limpezirea si stabilizarea vinurilor albe cu bentonita Limpezirea cu poliamide sintetice Modul de utilizare a...

indrumatorul-viticultorului-amator

Indrumatorul viticultorului amator

15 iunie - 4:01 pm

In carte se discuta despre soiurile rezistente, infiintarea plantatiilor, intretinerea vitelor tinere cat si despre soiurile rezistente in viticultura ecologica. Cateva ganduri la inceput de carte Prefata Trecut si prezent in viticultura tarii Treptele evolutive privind impartirea pe grupe a soiurilor de vita-de-vie Soiurile si clonele de portaltoi Soiurile si clonele de vite nobile Hibrizii direct producatori (HDP) Aparitia soiurilor rezistente Caracteristicile agrobiologice ale soiurilor rezistente pentru struguri de masa sau cu functie mixta Caracteristicile soiurilor rezistente pentru struguri de vin si distilate Sensibilitate, toleranta, rezistenta Consideratii generale Alegerea soiurilor pentru plantare Producerea vitelor nealtoite in gospodarii familiale Alegerea si pregatirea locului de plantare Plantarea la locul definitiv Lucrarile fitotehnice aplicate vitelor tinere Lucrarile agrotehnice aplicate vitelor tinere Forme si mijloace de sustinere clasice Cultura vitelor pe spatii restranse Lucrarile fitotehnice aplicate vitelor pe rod Lucrarile agrotehnice aplicate vitelor pe rod Consideratii...

vinul-si-sanatatea

Vinul si sanatatea

15 iunie - 3:59 pm

Vinul reprezinta una dintre bauturile cele mai vechi cunoscute de catre om. Desi bauturile alcoolice fermentate erau numeroase inca din vremuri preistorice (berea obtinuta din cereale, hidromelul - din apa si miere, cidrul din fructe etc.), dintre toate, vinul este singura care s-a impus prin gustul sau atragator, prin efectele sale benefice asupra organismului, capatand o aura religioasa, ceremonioasa, recunoscandu-i-se si valentele culturale. Compozitia fizico-chimica a strugurilor Compozitia chimica a mustului Compozitia chimica a vinului Influenta vinluui asupra fiziologiei alimentatiei si sanatatii omului Rolul vinului in prevenirea bolilor cardiovasculare Vinul si accidentele cerebrovasculare Actiunea antiseptica, bactericida si antivirala a vinului Vinul si longevitatea Alcoolul si cancerul Alte efecte ale vinului asupra sanatatii Bolile neurodegenerative Diabetul Obezitatea Sindroul metabolic Artrita reumatoida Osteoporoza Eroziunea dentara Afectiuni oftalmologice Guta Litiaza renala Gusa Vinul si sportul Alergii si hipersensibilitati Cefalee Contraindicatii Consumul moderat de alcool Metabolismul alcoolului Efectele consumului excesiv de...

fructe-legume-si-flori

Fructe, legume si flori

12 iunie - 6:56 pm

In aceasta carte veti descoperi cele mai bune metode de recoltare si pastrare in stare proaspata a produselor horticole (inclusiv flori) precum si tehnologiile verificate de conservare a legumelor si fructelor in regim industrial cat si in regim casnic. 1. Pastrarea in stare proaspata a produselor horticole...9 2. Tehnologia valorificarii in stare proaspata a capsunelor si a fructelor de arbusti fructiferi..26 3. Tehnologia valorificarii in stare proaspata a fructelor drupacee (samburoase)...33 4. Tehnologia valorificarii in stare proaspata a fructelor pomacee (semintoase)...44 5. Tehnologia de valorificare a nucilor...57 6. Tehnologia de valorificare in stare proaspata a strugurilor de masa...64 7. Tehnologia de valorificare in stare proaspata a legumelor solanacee (tomate, ardei, vinete)de la care se consuma fructele 8. Tehnologia de valorificare in stare proaspata a legumilor curcubitacae (castraveti,...

producerea-materialului-saditor-pentru-legume-pomi-si-vita-de-vie

Producerea materialului saditor pentru legume, pomi si vita de vie

12 iunie - 6:51 pm

Obtinerea materialului saditor horticol valoros si garantat in ceea ce priveste autenticitatea, sanatatea si pretabilitatea pentru diferite sisteme de cultura constituie azi un deziderat al multor horticultori. Acest material trebuie sa apartina numai soiurilor recomandate si autorizate in cultura, precum si inregistrate de inspectia de profil. 1.1. Utilitatea si importanta rasadurilor in cultura legumelor 1.2. Bazele biologice ale producerii rasadurilor de legume 1.3. Organizarea productiei de rasaduri 1.4. Spatii utilizate pentru producerea rasadurilor 1.5. Inventarul si materialele necesare pentru producerea rasadurilor 1.6. Generalitati privind producerea rasadurilor 1.7. Particularitati privind producerea rasadurilor 1.8. Producerea rasadurilor pentru diferite culturi legumicole 1.9. Folosirea intensiva a spatiilor in care se produc rasaduri 1.10. Calendarul lucrarilor pentru producerea rasadurilor Producerea materialului saditor pomicol 2.1. Pepiniera pomicola - structura si activitati 2.2. Obtinerea portaloilor 2.3. Portaloii pomilor fructiferi 2.4. Obtinerea...

ameliorarea-fertilizarea-si-erbicidarea-solurilor

Ameliorarea, fertilizarea si erbicidarea solurilor

12 iunie - 3:03 pm

Dezvoltarea corespunzatoare a plantelor cultivate ce conditioneaza direct obtinerea de recolte profitabile este influentata de mai multi factori. Acesti factori nu sunt putini si este necesara actiunea lor cvazipermanenta pe durata ciclului vegetal.

amenajari-de-irigatii-in-romania

Amenajarile de irigatii din Romania

12 iunie - 2:41 pm

In afara rezultatelor pe termen scurt, care privesc cresterea productiilor, mai ales in anii secetosi, doar prin utilizarea irigatiilor, indeosebi in zonele din sudul si sud-estul tarii, se poate conta pe posibilitatea practicarii unei agriculturi durabile. Aceasta constatare are la baza rezultatele experimentale privind efectul irigatiilor asupra productiilor in diferite conditii naturale din tara noastra.

atlasul-principalelor-buruieni-romania

Atlasul principalelor buruieni din Romania

7 iunie - 8:06 pm

Buruienile pot fi o mare problema pentru orice cultura agricole, motiv pentru care cunoasterea lor este esentiala. Din acest motiv Atlasul Buruienilor este o carte extrem de utila agricultorului performant din tara noastra. Cartea prezinta in ordine alfabetica 132 de buruieni din culturile agricole, pregatindu-va eficient pentru lupta impotriva lor. Atlasul buruienilor nu trebuie sa lipseasca din colectia unui fermier modern ce doreste combaterea eficienta a buruienilor.