Carti agricole: » Adevarul despre alimente, nutritie sanatoasa si diete

Adevarul despre alimente, nutritie sanatoasa si diete.Ortodietoterapie

Alte carti din categoria: Sanatate

Autor: Gheorghe Mencinicopschi, Ioana Claudia Mencinicopschi, Cristina Cimpean

Editura: Medicala

Numar de pagini: 168

Adevarul despre alimente, nutritie sanatoasa si diete Voturi: 1 | Scor: 5.00/5

adevarul-despre-alimente-nutritie-sanatoasa-si-diete-mencinicopschiIn mod efectiv, efectele adverse ale mancarii se vad, dupa un timp mai mult sau mai putin indelungat, in functie de sensibilitatea personala a fiecaruia. Calitatea alimentelor are doua fatete. Una este extrem de atragatoare, dar deseori mincinoasa, si se refera la calitatile senzoriale: gust, miros, culoare, aroma, savoare, satietate, suculenta.

Alimentele industriale rafinate sunt prezentate foarte frumos si au un gust nemaipomenit (aproape in totalitate datorat aditivilor alimentari). Consumand apoi alimentul constatam ca este savuros, simturile noastre (fiind inselate) neputand sa depisteze daca produsul este cu adevarat de calitate sau nu. Am ajuns la faza in care mancam fara sa ne hranim!

Stilul de viata al stramosilor nostrii se caracteriza prin:

-activitate fizica de la moderat spre intens, mergeau frecvent pe jos, aveau o gandire pozitiva;

-acordau o atentie deosebita orelor de masa, luarii mesei intr-un cadru de liniste si concentrare;

-consumau alimente mai naturale, provenind din mai multe surse alimentare si mai putin prelucrate, chimizate, rafinate.

-nu traiau intr-o continua sarbatoare alimentara (consumau carne mult mai rar) si tineau post miercurea si vinerea (nu consumau alimente de origine animala).

-nu consumau bauturi racoritoare, energizante, etc

-agricultura nu era atat de superintensiva, chimizata, alimentele nu erau iradiate, conservate, aditivate, pregatite la microunde din aluaturi si carnuri congelate. Animalele si pasarile nu erau furajate cu nutreturi chimizate, plante modificate genetic, antibiotice furajere si hormoni de crestere (care se regasesc in carnea consumata de catre noi), se puteau misca liber si consumau furaje naturale.

Astazi, aparent, avem o mare diversitate de alimente, dar in realitate hrana noastra este monotona (si saraca) si provine din cateva cereale, cartofi prelucrati in fel si chip, cateva sortimente de carne si oua, obtinute de la animale crescute in conditii industriale (hormonizate la greu), grasimi artificiale (margarine), uleiuri suprarafinate…

Mai mult ca oricand, problema unei alimentatii sanatoase si a unor diete echilibrate suscita interesul milioanelor de consumatori de alimente mai mult sau mai putin sanatoase cumparate din supermarketuri, piete, magazine alimentare.

Daca vrem sa fim sanatosi, sa citim cu luare aminte aceasta lucrare a profesorului Mencinicopschi – care este o somitate in materie de nutritie sanatoasa – si a colaboratorilor sai, si sa invatam sa ne ferim singuri de… otrava din farfurie!

Cartea nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca nimanui: medici, farmacisti, dar si, de ce nu, mame gospodine care vor sa-si hraneasca sanatos familia.

Adresabilitate: Medici specialisti nutritionisti, endocrinologi, publicul larg de toate varstele.

CUPRINS:

Cum mananca romanii

Calitatea alimentului.

Alimentul – matricea alimentara.

Nutrigenomica – epigenomica – informatia matricei alimentare.

Suplimente nutritionale si alimente functionale.

Rolul grasimilor in alimentatia umana. Digestia.

Clasificarea alimentelor.

Prelucrarea casnica si industriala a alimentelor: gastronomia nutritionala.

Calitatea caloriilor.

Detoxifierea organismului.

Maladii cardiovasculare.

Alcoolul si paradoxul francez.

Fierul – paradoxul metabolic.

Sistemul imunitar. Sistemul nervos.

Terapiile nutritionale in prevenirea si tratamentul maladiilor respiratorii

Boli metabolice, supraponderalitate – obezitate, diabet – guta, sindrom metabolic.

Stresul oxidativ – status proinflamator sistemic subclinic.

Cancerul.

Alimentatia – nutritia si sanatatea sistemului osos.

Sistemul endocrin. Sistemul reproducator – sistemul urinar.

Imbatranirea: boala sau proces natural, piele – vedere – auz – climacterium.

Restrictia alimentara, functia imuna si efectele anti-imbatranire.

Acrilamida si sanatatea.

Caracterizarea nutritionala a unor alimente si categorii de alimente.

Ceaiul – Camellia sinensis.
Lista plantelor toxice (ESCOP).
Dictionar de termeni.

De unde poti sa cumperi cartea Adevarul despre alimente, nutritie sanatoasa si diete:

REVIZII Care este parerea ta despre aceasta carte?