agromonitor: Care sunt probleme agricultorilor certificați eco și cum pot reuși în afaceri

Care sunt probleme agricultorilor certificați eco și cum pot reuși în afaceri

| Eco | de

Etichete: , , , , , , ,

O afacere în agricultura ecologică are șanse mari să reușească în condițiile în care produsele sunt realizate în circuit integrat iar lanțul de distribuție către consumator se scurtează.

agricultura-ecologica-produse-ecologice

Un exemplu în acest sens este Nagy Miklos din Sălard, județul Bihor, președintele Asociației bioagricultorilor din România Bioterra, care cultivă grâu dur în sistem ecologic. El nu s-a oprit aici. A investit în utilaje pentru producția de paste făinoase și în prezent vinde pe piață mai multe sortimente acreditate „eco”.

În compoziția acestora intră ouă pe care le cumpără de la o fermă de asemenea acreditată ecologic.

Evitați intermediarii și vindeți direct consumatorilor

Într-un interviu acordat Agerpres, acesta precizează că produsele ecologice nu mai sunt „un moft exclusiv pentru cei bogați” și că cererea este în creștere continuă. De asemenea, el este de părere că lanțul de vânzare trebuie să fie cât mai scurt, evitând pe cât posibil intermediarii.

„Noi promovăm ca produsele ecologice să fie cumpărate de la poarta gospodarului, în primul rând pentru ca să fie mai ieftin pentru cumpărător, apoi ca să fie eliminată veriga supermarketurilor care se gândesc doar la profiturile lor, pentru producători oferind un preț mult prea mic față de valoarea produselor și plătesc la 60-80 de zile (…) Sunt oameni de rând care știu ce înseamnă un aliment curat și părinți tineri care aleg pentru copiii lor numai produse ecologice. O ramură a medicinii, cea preventivă, spune că ar trebui să ne schimbăm radical mentalitatea ca să ne hrănim cu știință. Să nu cumpărăm cu ochii roșiile cele mai mari, ardeii cei mai umflați. Pentru că ochii ne înșeală”, spune Nagy Miklos, potrivit sursei citate.

Subvențiile în agricultura ecologică au scăzut și birocrația îi „sufocă” pe fermieri

Despre subvențiile adresate agriculturii ecologice el precizează că au scăzut pe măsură ce tot mai mulți agricultori s-au certificat în sistem. De asemenea, el atrage atenția asupra birocrației care îi sufocă pe producătorii din agricultura ecologică.

„Mulți au fost cei care au dorit să facă agricultură și s-au înscris motivați și de subvenția în perioada de conversie, dar au renunțat pentru că nivelul acestor subvenții a scăzut pe măsură ce tot mai mulți fermieri s-au certificat. Nu e deloc ușor. Până faci anii de conversie, trebuie bine știut că, în această perioadă, ești aproape la zero cu profitul, de aceea subvenția pentru reconversie ar fi șansa de supraviețuire (…) Birocrația prea mare obligă anual fermierul să se înregistreze. Cine muncește nu are timp să se tot ocupe de acte. Peste tot se luptă să fie cât mai simplu. Noi suntem deseori mai catolici decât Papa (…) Sunt foarte greoaie controalele de suprafață, nu ai voie să schimbi destinația parcelelor. Apoi durerea cea mai mare este sprijinul de la stat, care trebuie să asigure cei trei ani de conversie. Și azi sunt mulți fermieri ecologici care nu au primit subvenția de anul trecut, pe Pachetul 5.1. Știți că Guvernul a dat, pentru anii de conversie, o sumă de bani pentru cei care doresc să facă agricultură ecologică, dar nu a spus clar cum vor fi împărțite sumele. Fermierul simplu, dacă i se promite o sumă pentru a se înscrie în agricultura ecologică, semnează un contract, el se bazează pe acea sumă și mulți s-au simțit înșelați. Pentru că din 2010 sumele au scăzut drastic, de la peste 2.000 de euro pentru exploatațiile mai mici de cinci hectare, la doar puțin peste 200 de euro”, a explicat Nagy Miklos.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor