agromonitor: Care sunt criteriile de selecție pentru proiectele depuse în cadrul măsurii 121 – Modernizarea exploatațiilor agricole (sectorul vegetal)

Care sunt criteriile de selecție pentru proiectele depuse în cadrul măsurii 121 – Modernizarea exploatațiilor agricole (sectorul vegetal)

| Financiar, Fonduri europene | de

Etichete: ,

Proiectele depuse în cadrul măsurii 121 Modernizarea exploatațiilor agricole și prin care se solicită finanţare prin FEADR sunt supuse unui sistem de selecţie, în baza căruia fiecare proiect este punctat, conform mai multor criterii. Punctajul minim al unui proiect trebuie să fie de 15 puncte.

Punctele realizate suplimentar vă pot garanta reușita obținerii fondurilor europene.

Nr. Crt. Criterii de selectie Punctaj
1 Exploataţii agricole care se adaptează la standardele comunitare nou introduse. N/A
2 Criteriul de selectie nr. 2 cumulat pentru toate cele trei componente (sectoare prioritare, sisteme de irigatii și energie regenerabilă) poate primi:
Exploataţii din sectoarele prioritare, în ordinea de priorităţi prezentată mai jos: MAX 35 puncte
(i) legume; 35
(ii) pepiniere și plantatii de pomi și arbusti fructiferi, capsunarii; 30
(iii) culturi de câmp; 28
(iv) pepiniere și plantaţii de viţă de vie pentru vin (cu exceptia restructurarii/reconversiei plantatiilor de viţă de vie) și struguri de masa; 25
Proiectele din sectorul vegetal de la priorităţile i, ii iii şi iv care au investiţii în sisteme de irigaţii, vor primi punctaj suplimentar pentru acest criteriu de selecţie. Punctajele pentru proiectele care prevăd investiţii în sisteme de irigaţii se acordă în funcţie de ponderea acestor investiţii în valoarea totală eligibilă a proiectului şi se adaugă la punctajul obţinut, pentru sectoare prioritare. 3
Proiectele din sectoarele prioritare care vor realiza investiţii în producerea și utilizarea energiei regenerabile vor putea beneficia de un punctaj suplimentar.
Punctajele pentru proiectele care prevăd investiţii în energie regenerabilă se acordă în funcţie de ponderea acestor investiţii în valoarea totală eligibilă a proiectului şi se adaugă la punctajul obţinut pentru sectoare prioritare. Materia primă folosită pentru obținerea energiei regenerabile trebuie să provină din ferma proprie iar energia obținută, inclusiv din alte surse regenerabile (solară, eoliană, termală și alte surse de același tip), să fie folosită exclusiv în cadrul fermei.
5
3 Exploatații agricole de semi‐subzistenţă
Sunt exploatațiile care produc, în principal, pentru consumul propriu, dar care comercializează și o parte din producția realizată.
Dimensiunea economică a exploatațiilor de semi‐subzistență poate varia între 2 și 8 UDE. Calculul aferent UDE, se va prezenta în Studiul de fezabilitate/Memoriul justificativ. Elementele de calcul sunt prezentate în Ghidul Solicitantului.
Categoriile de solicitanti care pot primi punctaj la acest criteriu de selecție sunt:
– Persoana fizică
– Persoana fizică autorizată înfiintata în baza OUG nr. 44/ 16 aprilie 2008, cu modificările și completările ulterioare;
– Întreprindere individuală înfiintata în baza OUG nr. 44/ 16 aprilie 2008, cu modificările și completările ulterioare;
5
4 Beneficiarul este, cu minim 6 luni înainte de lansarea sesiunii pentru care aplică, membru al unei forme asociative, sau formă asociativă, recunoscute conform legislaţiei naţionale în vigoare. Pentru verificarea acestui criteriu de selecție, solicitantul atașează la cererea de finanțare documente prin care să demonstreze că acesta este:

 • Membru al uneia din următoarele forme asociative, în domeniul proiectului:
  • – grup de producători, constituit conform OG nr. 37 /2005, cu modificările și completările ulterioare/ grup de producători în sectorul legume și fructe, constituit conform HG nr.1078/2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producători recunoscute preliminar și organizaţiilor de producători în sectorul fructe și legume;
  • – societate cooperativă agricolă, constituită conform Legii nr. 1/2005 cu modificările și completările ulterioare;
  • – cooperativă agricolă, constituită conform Legii nr. 566/ 2004, cu modificările și completările ulterioare,
  • – organizaţie de îmbunătăţiri funciare, constituită conform Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/ 2004, cu modificările și completările ulterioare.
  • – membri ai unei Organizații Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare (OIPA). Solicitantul poate fi membru al unei organizații profesionale (asociații) din componența unei OIPA sau
 • Solicitantul este constituit ca formă asociativă potrivit următoarelor reglementări:
  • – societate agricolă, constituită conform Legii nr. 36/ 1991, cu modificările şi completările ulterioare sau
  • – întreprindere familială constituită conform OUG nr. 44/ 2008 cu modificări şi completări ulterioare, care aplică în nume propriu.
5
5 Exploataţii agricole care nu au mai beneficiat de sprijin SAPARD/ FEADR pentru acelaşi tip de activitate 12
8 Exploataţii agricole deţinute de fermieri cu vârsta sub 40 de ani, la data depunerii proiectului. Categoriile de solicitanți cărora li se poate acorda punctaj la acest criteriu de selecție sunt următoarele:
‐ persoană fizică autorizată (constituită conform OUG nr.44/2008 cu modificările şi completările ulterioare);
‐ întreprindere individuală (constituită conform OUG nr.44/2008), cu modificările și completările ulterioare;
‐ asociat unic persoană fizică (conform doc. 10) al unei societăţi cu răspundere limitată înfiinţate în conformitate cu Legea nr. 31/1990, cu modificările și completările ulterioare;
‐ persoană fizică, care se angajează să se constituie ca persoană fizică autorizată/întreprindere individuală până la încheierea contractului de finanţare (conform doc. 18.1).
15
9 Exploataţii agricole aflate în zonele defavorizate situate în:
‐ zona montană cu handicap natural conform Listei Unităților Administrativ Teritoriale din zona montană defavorizată, prezentată în anexa la ghidul solicitantului;
‐ alte zone cu handicap natural decât zona montana conform Listei Unitatilor Administrativ Teritoriale din România incluse în Zonele Semnificativ Defavorizate / Lista localităților din Zonele Defavorizate de Condiţii Naturale Specifice prezentate în anexa la Ghidul Solicitantului.
3

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor