agromonitor: Când se face recoltarea fasolei

Tehnologii de cultura

Când se face recoltarea fasolei

| Esenţial, Legume, Vegetal | de

Etichete: ,

Recoltarea fasolei cultivată în câmp trebuie să țină seama de unele aspecte precum: coacerea neuniformă a păstăilor şi a boabelor, culcarea plantelor de fasole în câmp, inserția joasă a păstăilor bazale și fragilitatea boabelor de fasole care pot fi sparte la treierat.

Toate acestea fac dificilă lucrarea mecanizată de recoltare a fasolei și devine critic momentul ales pentru recoltare.

Potrivit prof. Valentin Roman, se recomandă să se înceapă recoltatul atunci când 75% din păstăi s-au maturizat şi boabele au ajuns la 17% umiditate sau mai puţin.

Recoltarea la fasole – tehnologie

recoltarea-fasolei

Recoltarea lanurilor de fasole se face divizat: în prima fază, se dislocă sau se smulg plantele cu diferite utilaje mecanice (maşini speciale pentru recoltat fasole, dislocatoare) sau manual (pe suprafeţe mici).

Plantele sunt lăsate câteva zile pe teren (2-3 zile), pentru uscare, în brazdă continuă sau în căpiţe mici, adunate manual, cu furca, apoi se treieră cu combina, reglată corespunzător; în timpul treieratului alimentarea combinei se asigură prin montarea ridicătoarelor de brazdă sau manual, cu furca.

Pentru a limita spargerea boabelor, este necesar să se lucreze cu turaţii mici la aparatul de treier şi cu distanţe mai mari între bătător şi contrabătător; totodată, este obligatorie refacerea reglajelor la combină de 2-3 ori pe zi, în funcţie de evoluţia vremii.

În România se apelează încă, destul de frecvent, la recoltatul manual al culturilor de fasole de câmp: lucrarea este laborioasă şi costisitoare, necesită multă forţă de muncă şi durează mai mult timp. În cazul, recoltării manuale pierderile sunt, însă, minime (dacă lucrarea este mai bine organizată), spargerea boabelor este mult diminuată şi rezultă o recoltă de foarte bună calitate (procent redus de spargere sau fisurare şi puţine impurităţi).

Producții scontate: În condiţii de irigare şi respectând o tehnologie corectă de cultivare, se recoltează peste 2.000 kg boabe/ha.

  1. Cosmin Preoteasa - 10-2-2015, 16:17

    am o pepiniera pomicola in jud.Valcea doresc colaborare 0721225819

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor