agromonitor: Când se face recoltarea fasolei

Tehnologii de cultura

Când se face recoltarea fasolei

| Esenţial, Legume, Vegetal | de

Etichete: ,

Recoltarea fasolei cultivată în câmp trebuie să țină seama de unele aspecte precum: coacerea neuniformă a păstăilor şi a boabelor, culcarea plantelor de fasole în câmp, inserția joasă a păstăilor bazale și fragilitatea boabelor de fasole care pot fi sparte la treierat.

Toate acestea fac dificilă lucrarea mecanizată de recoltare a fasolei și devine critic momentul ales pentru recoltare.

Potrivit prof. Valentin Roman, se recomandă să se înceapă recoltatul atunci când 75% din păstăi s-au maturizat şi boabele au ajuns la 17% umiditate sau mai puţin.

Recoltarea la fasole – tehnologie

recoltarea-fasolei

Recoltarea lanurilor de fasole se face divizat: în prima fază, se dislocă sau se smulg plantele cu diferite utilaje mecanice (maşini speciale pentru recoltat fasole, dislocatoare) sau manual (pe suprafeţe mici).

Plantele sunt lăsate câteva zile pe teren (2-3 zile), pentru uscare, în brazdă continuă sau în căpiţe mici, adunate manual, cu furca, apoi se treieră cu combina, reglată corespunzător; în timpul treieratului alimentarea combinei se asigură prin montarea ridicătoarelor de brazdă sau manual, cu furca.

Pentru a limita spargerea boabelor, este necesar să se lucreze cu turaţii mici la aparatul de treier şi cu distanţe mai mari între bătător şi contrabătător; totodată, este obligatorie refacerea reglajelor la combină de 2-3 ori pe zi, în funcţie de evoluţia vremii.

În România se apelează încă, destul de frecvent, la recoltatul manual al culturilor de fasole de câmp: lucrarea este laborioasă şi costisitoare, necesită multă forţă de muncă şi durează mai mult timp. În cazul, recoltării manuale pierderile sunt, însă, minime (dacă lucrarea este mai bine organizată), spargerea boabelor este mult diminuată şi rezultă o recoltă de foarte bună calitate (procent redus de spargere sau fisurare şi puţine impurităţi).

Producții scontate: În condiţii de irigare şi respectând o tehnologie corectă de cultivare, se recoltează peste 2.000 kg boabe/ha.

  1. Cosmin Preoteasa - 10-2-2015, 16:17

    am o pepiniera pomicola in jud.Valcea doresc colaborare 0721225819

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

09.04.2017 - 8:29
nedelcu spune: ave-ti ceva concret pentru conbatere, raspunde

08.04.2017 - 12:55
Mariana spune: urgent vrea sa cumpar carne de iepure pt pasti ! raspunde

05.04.2017 - 4:45
Vlădusel Bogdan spune: Bogdan Bună ziua sunt crescător de iepuri şi aşi vrea să colaborez cu un abator autorizat din românia , vreau să dezvolt ferma de iepuri dacă am o bază , Aştept răspuns : la nr de tel 0761019624 raspunde

publicitate agromonitor