Bugetul nu va fi afectat de reducerea TVA la produsele ecologice

| Eco | de

Etichete: , ,

Eliminarea TVA-ului la produsele ecologice nu ar afecta bugetul de stat, deoarece cea mai mare a producției este destinată exportului, a motivat această propunere Marian Cioceanu, președintele asociației Bio-România, care a participat, ieri, la dezbatarea „TVA verde în agricultură și alimentație”.

marian-cioceanu-bio-romaniaAcesta a propus o schemă progresivă de taxare în sectorul alimentar, în funcție de modul de procesare al produselor.

Astfel, alimentele de bază ecologice ar urma să beneficieze de TVA zero, cele aflate vor avea un TVA de 3%. În plus, Marian Cioceanu a propus ca pentru produsele alimentare care conțin mai mult de trei aditivi (E-uri) să se aplicate o cotă de TVA chiar mai mare de 24%.

„Vrem ca alimentele de bază certificate bio să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv cele care folosesc materie primă convențională, însă procesarea se face fără chimicale, să aibă o cotă de 9%. Pentru alimentele actuale care sunt fabricate din produse agricole convenționale, iar în procesarea lor se folosesc aditivi chimici, TVA să rămână 24%. Consider că bugetul economiei românești nu va avea de suferit prin introducerea TVA Verde la produsele ecologice deoarece colectarea TVA este extrem de mică pentru că mare parte sunt exportate ca materii prime, iar la export TVA este 0% (…) Unele alimente care sunt extrem de periculoase pentru sănătate trebuie să fie suprataxate cu o cotă mai mare de 24%. De exemplu, mă refer la alimentele care conțin mai mult de trei E-uri și care pot favoriza apariția unor boli de nutriție grave”, a spus Cioceanu.

Acesta a argumentat că și în alimentație ar trebui să fie aplicat din industrie unde „poluatorul plătește”.

„Marele avantaj pe care îl are România, dar și țările din estul Europei este că TVA la mâncare este foarte mare și va scădea pentru alimentele sănătoase. În Anglia, Franța sau Germania, unde toate alimentele au TVA 3-5% vor genera costuri sociale mari, pentru că aproximativ 90% din alimente vor trebui să suporte o cotă de TVA majorată semnificativ (…) Modelul economic actual, dar care nu este practicat în România, are principiul următor pe TVA: produsele de strictă necesitate TVA mic, produse de lux TVA mare. La TVA Verde principiul este poluatorul plătește. Astfel, unele alimente vor avea TVA 50% și unele automobile vor avea TVA 0%”, a explicat Cioceanu.

Proiectul TVA-ului verde se află, în prezent, pe agenda Comisiei Europene. Europarlamentarul Daciana Sârbu consideră că este un proiect ambițios, dar greu de pus în aplicare.

„TVA Verde a fost propusă de Comisia Europeană, este pe agenda Comisiei, dar sunt foarte mulți pași care trebuie parcurși ca să ajungem aici și nu vorbesc doar de România. Este o idee interesantă, ofertantă și cu potențial, dar foarte greu de pus în aplicare. Până la urmă ar fi în avantajul agriculturii ecologice pentru că, într-un fel, consumatorii ar fi ghidați către acest gen de produse și ar fi în avantajul mediului și al tuturor să avem aceste produse cu un TVA redus, produse sustenabile și ecologice, fie că vorbim de alimente sau de orice alte servicii și produse. Dar știm cu toții cât de refractară este piața și cât de greu se pun astfel de proiecte în aplicare”, a precizat Daciana Sârbu.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde