agromonitor: Bugetul nu va fi afectat de reducerea TVA la produsele ecologice

Bugetul nu va fi afectat de reducerea TVA la produsele ecologice

| Eco | de

Etichete: , ,

Eliminarea TVA-ului la produsele ecologice nu ar afecta bugetul de stat, deoarece cea mai mare a producției este destinată exportului, a motivat această propunere Marian Cioceanu, președintele asociației Bio-România, care a participat, ieri, la dezbatarea „TVA verde în agricultură și alimentație”.

marian-cioceanu-bio-romaniaAcesta a propus o schemă progresivă de taxare în sectorul alimentar, în funcție de modul de procesare al produselor.

Astfel, alimentele de bază ecologice ar urma să beneficieze de TVA zero, cele aflate vor avea un TVA de 3%. În plus, Marian Cioceanu a propus ca pentru produsele alimentare care conțin mai mult de trei aditivi (E-uri) să se aplicate o cotă de TVA chiar mai mare de 24%.

„Vrem ca alimentele de bază certificate bio să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv cele care folosesc materie primă convențională, însă procesarea se face fără chimicale, să aibă o cotă de 9%. Pentru alimentele actuale care sunt fabricate din produse agricole convenționale, iar în procesarea lor se folosesc aditivi chimici, TVA să rămână 24%. Consider că bugetul economiei românești nu va avea de suferit prin introducerea TVA Verde la produsele ecologice deoarece colectarea TVA este extrem de mică pentru că mare parte sunt exportate ca materii prime, iar la export TVA este 0% (…) Unele alimente care sunt extrem de periculoase pentru sănătate trebuie să fie suprataxate cu o cotă mai mare de 24%. De exemplu, mă refer la alimentele care conțin mai mult de trei E-uri și care pot favoriza apariția unor boli de nutriție grave”, a spus Cioceanu.

Acesta a argumentat că și în alimentație ar trebui să fie aplicat din industrie unde „poluatorul plătește”.

„Marele avantaj pe care îl are România, dar și țările din estul Europei este că TVA la mâncare este foarte mare și va scădea pentru alimentele sănătoase. În Anglia, Franța sau Germania, unde toate alimentele au TVA 3-5% vor genera costuri sociale mari, pentru că aproximativ 90% din alimente vor trebui să suporte o cotă de TVA majorată semnificativ (…) Modelul economic actual, dar care nu este practicat în România, are principiul următor pe TVA: produsele de strictă necesitate TVA mic, produse de lux TVA mare. La TVA Verde principiul este poluatorul plătește. Astfel, unele alimente vor avea TVA 50% și unele automobile vor avea TVA 0%”, a explicat Cioceanu.

Proiectul TVA-ului verde se află, în prezent, pe agenda Comisiei Europene. Europarlamentarul Daciana Sârbu consideră că este un proiect ambițios, dar greu de pus în aplicare.

„TVA Verde a fost propusă de Comisia Europeană, este pe agenda Comisiei, dar sunt foarte mulți pași care trebuie parcurși ca să ajungem aici și nu vorbesc doar de România. Este o idee interesantă, ofertantă și cu potențial, dar foarte greu de pus în aplicare. Până la urmă ar fi în avantajul agriculturii ecologice pentru că, într-un fel, consumatorii ar fi ghidați către acest gen de produse și ar fi în avantajul mediului și al tuturor să avem aceste produse cu un TVA redus, produse sustenabile și ecologice, fie că vorbim de alimente sau de orice alte servicii și produse. Dar știm cu toții cât de refractară este piața și cât de greu se pun astfel de proiecte în aplicare”, a precizat Daciana Sârbu.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor