agromonitor: Bolile plantelor: Fusarioza la castraveți

Bolile plantelor: Fusarioza la castraveți

| Protecţia plantelor, Vegetal | de

Etichete: , , ,

Fusarioza – ofilirea micotică – este o boală vasculară produsă de ciuperca Fusarium oxysporum, întâlnită frecvent la culturile de castraveți și alte cucurbitacee din câmp şi spaţii protejate, în special în faza de înflorire – fructificare.

fusarium-castraveti-ofilire

În funcţie de temperatură, boala poate avea o evoluţie rapidă sau lentă. În cazul evoluţiei rapide, plantele mor în câteva zile, fără ca frunzele să-şi schimbe culoarea normală. La baza plantelor bolnave apar benzi, care se extind până la 80-90 cm înălțime.

În cazul evoluţiei lente, pe frunze apar zone de îngălbenire, situate la vârful frunzelor, pe marginile lor sau între nervuri. Peţiolurile frunzelor se îngălbenesc şi se brunifică, se zbârcesc şi se usucă, iar frunzele moarte atârnă în lungul tulpinii.

Boala începe de la frunzele inferioare şi progresează lent spre cele superioare. Pe secţiuni, în rădăcinile şi tulpinile plantelor atacate se observă brunificarea pereţilor vaselor conductoare.

Temperaturile situate între 28-32 de grade, umiditatea ridicată, pH-ul solului de 5 – 5,6, nivelurile crescute de azot şi scăzute de potasiu, sunt factori care favorizează evoluţia ofilirii. Sub 20 de grade şi peste 34°C fusarioza nu se manifestă.

Dintre fungicidele omologate pentru castraveți, se recomandă împotriva fusariozei Topsin 500 SC.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor