Bolile plantelor: Fusarioza la castraveți

| Protecţia plantelor, Vegetal | de

Etichete: , , ,

Fusarioza – ofilirea micotică – este o boală vasculară produsă de ciuperca Fusarium oxysporum, întâlnită frecvent la culturile de castraveți și alte cucurbitacee din câmp şi spaţii protejate, în special în faza de înflorire – fructificare.

fusarium-castraveti-ofilire

În funcţie de temperatură, boala poate avea o evoluţie rapidă sau lentă. În cazul evoluţiei rapide, plantele mor în câteva zile, fără ca frunzele să-şi schimbe culoarea normală. La baza plantelor bolnave apar benzi, care se extind până la 80-90 cm înălțime.

În cazul evoluţiei lente, pe frunze apar zone de îngălbenire, situate la vârful frunzelor, pe marginile lor sau între nervuri. Peţiolurile frunzelor se îngălbenesc şi se brunifică, se zbârcesc şi se usucă, iar frunzele moarte atârnă în lungul tulpinii.

Boala începe de la frunzele inferioare şi progresează lent spre cele superioare. Pe secţiuni, în rădăcinile şi tulpinile plantelor atacate se observă brunificarea pereţilor vaselor conductoare.

Temperaturile situate între 28-32 de grade, umiditatea ridicată, pH-ul solului de 5 – 5,6, nivelurile crescute de azot şi scăzute de potasiu, sunt factori care favorizează evoluţia ofilirii. Sub 20 de grade şi peste 34°C fusarioza nu se manifestă.

Dintre fungicidele omologate pentru castraveți, se recomandă împotriva fusariozei Topsin 500 SC.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde