agromonitor: Baciu, LAPAR: În zone agricole cu tradiție vezi porumbul până la genunchi, e strigător la cer

Baciu, LAPAR: În zone agricole cu tradiție vezi porumbul până la genunchi, e strigător la cer

| Actualitate, Intern | de

Etichete: , ,

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, a declarat săptămâna aceasta, în cadrul unei conferințe, că agricultura trebuie făcută de specialiști, nu de impostori.

agricultura-subzistentaEl a deplâns starea agriculturii românești care este încă tributară subzistenței. Asta înseamnă producții mici, suprafețe mici, mecanizare rudimentară.

„Agricultura în România se face, încă, pe suprafeţe foarte mici, rudimentar, cu utilaje care ar fi trebuit să fi fost de mult piese de muzeu. Ne clasăm pe ultimul loc în Europa, din punctul de vedere al interesului autorităţilor pentru agricultură şi al finanţării sectorului. Prin cedarea terenurilor agricole către alte ţări, vom face din ce în ce mai mult o agricultură de subzistenţă. Fermierii sunt decapitalizaţi, iar băncile au înţeles foarte greu că trebuie să finanţeze şi acest domeniu. În agricultură au intrat şi fel de fel de impostori. Au încercat marea cu degetul, au luat bani de la bănci, după care le-au lăsat în gaură”, a spus președintele LAPAR.

Acesta a subliniat că prin comparaţie cu alte ţări europene ca Franţa sau Spania, ţara noastră este mult mai slab dezvoltată.

„Ne mândrim cu recolte de 2.000 de kilograme de grâu şi de 4.000 de kilograme la porumb, dar culturile noastre reprezintă 30% din producţia de cereale a Franţei. Am distrus şi sistemul de irigaţii. În 1990, România iriga 3,3 milioane de hectare de teren agricol, iar Spania 300.000. Azi, în Spania sunt irigate 3,3 milioane de hectare, iar în România doar 300.000 de hectare. În zone agricole de tradiţie, Ialomiţa şi Buzău, vezi porumbul până la genunchi, iar recoltele sunt de numai 1.500 de kilograme la hectar. Aşa ceva e strigător la cer”, a mai declarat Laurențiu Baciu.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor