Aurel Stan, FMFCADUP: Micii fermieri trebuie sprijiniți să se asocieze

| Bovine, Zootehnie | de

Etichete: , ,

aurel-stan

Federația Micilor Fermieri Crescători de Animale şi Deţinători sau Utilizatori de Pajişti – FMFCADUP salută recentele declaraţii ale comisarului european al agriculturii Dacian Cioloş prin care se prefigurează posibilitatea ca tinerii fermieri să beneficieze de o creştere a plăţilor directe în primii cinci ani de la instalare. Alături de prima de instalare care deja există în Programul de Dezvoltare Rurală, plăţile directe cu un cuantum crescut ar reduce din presiunea financiară pe care fermierii începători o resimt la începutul activităţii din cauza lipsei de încredere din partea băncilor precum şi din cauza fragilităţii financiare a primilor ani de activitate a tinerilor fermieri.

Considerăm că datorită condiţiilor istorice ale României, potrivnice dorinţei de asociere a fermierilor, ar trebui concepute instrumente financiare care să favorizeze fermieri care se asociază în organizaţii active care să poată să asigure sprijin reciproc între fermieri în genul mutualităţilor existente în vestul Europei, transferuri de noi tehnologii, noi produse precum şi acces la pieţe de desfacere momentan inaccesibile micilor fermieri.

Fără o sprijinire financiară directă a structurilor asociative comerciale şi profesionale, fără o bonificare suplimentară a membrilor asociaţiilor active, fenomenul adversităţii faţă de asociere în agricultura românească va continua şi va permanentiza lipsa de forţă a ofertei de produse a fermierilor mici şi mijlocii.

În privinţa practicilor autorităţilor româneşti de a bloca dreptul la subvenţii europene al fermierilor români prin impunerea ca condiţie de eligibilitate lipsa datoriilor fiscale către statul român acestea sunt ilegale şi ticăloase aşa cum de altfel apreciază şi comisarul european Dacian Cioloş. Încă o dată funcţionari din Ministerul Agriculturii, din exces de zel probabil, au blocat accesul agricultorilor români la resursele puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Probabil că o nouă procedură de infringement la adresa României pe această temă îi va face şi pe responsabili români mai atenţi la ce le propun spre aprobare subalternii lor !

De asemenea apreciem aducerea în discuţie a ignorării de către guvernele ultimilor ani a fondurilor europene disponibile pentru investiţii în cadastru. Lipsa cadastrului pentru suprafeţele agricole, costurile ridicate ale înregistrărilor sunt un factor suplimentar în defavoarea consolidării suprafeţelor agricole ale fermelor mici. Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS) poate fi folosit de asemenea în grăbirea procesului de înregistrări cadastrale. Respingerea recentei iniţiative legislative parlamentare pentru realizarea gratuită a cadastrului aduce în discuţie dorinţa actualului guvern de ajuta la modernizarea cadastrului.

Federația Micilor Fermieri Crescători de Animale şi Deţinători sau Utilizatori de Pajişti – FMFCADUP doreşte să ralieze în jurul ei pe micii fermieri din România fie că sunt horticultori sau crescători de animale pentru a reprezenta o forţă puternică de negociere a intereselor acestora atât în faţa autorităţilor româneşti cât şi europene.

Preşedinte FMFCADUP,
Aurel Stan

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde