agromonitor: Aurel Stan, FMFCADUP: Micii fermieri trebuie sprijiniți să se asocieze

Aurel Stan, FMFCADUP: Micii fermieri trebuie sprijiniți să se asocieze

| Bovine, Zootehnie | de

Etichete: , ,

aurel-stan

Federația Micilor Fermieri Crescători de Animale şi Deţinători sau Utilizatori de Pajişti – FMFCADUP salută recentele declaraţii ale comisarului european al agriculturii Dacian Cioloş prin care se prefigurează posibilitatea ca tinerii fermieri să beneficieze de o creştere a plăţilor directe în primii cinci ani de la instalare. Alături de prima de instalare care deja există în Programul de Dezvoltare Rurală, plăţile directe cu un cuantum crescut ar reduce din presiunea financiară pe care fermierii începători o resimt la începutul activităţii din cauza lipsei de încredere din partea băncilor precum şi din cauza fragilităţii financiare a primilor ani de activitate a tinerilor fermieri.

Considerăm că datorită condiţiilor istorice ale României, potrivnice dorinţei de asociere a fermierilor, ar trebui concepute instrumente financiare care să favorizeze fermieri care se asociază în organizaţii active care să poată să asigure sprijin reciproc între fermieri în genul mutualităţilor existente în vestul Europei, transferuri de noi tehnologii, noi produse precum şi acces la pieţe de desfacere momentan inaccesibile micilor fermieri.

Fără o sprijinire financiară directă a structurilor asociative comerciale şi profesionale, fără o bonificare suplimentară a membrilor asociaţiilor active, fenomenul adversităţii faţă de asociere în agricultura românească va continua şi va permanentiza lipsa de forţă a ofertei de produse a fermierilor mici şi mijlocii.

În privinţa practicilor autorităţilor româneşti de a bloca dreptul la subvenţii europene al fermierilor români prin impunerea ca condiţie de eligibilitate lipsa datoriilor fiscale către statul român acestea sunt ilegale şi ticăloase aşa cum de altfel apreciază şi comisarul european Dacian Cioloş. Încă o dată funcţionari din Ministerul Agriculturii, din exces de zel probabil, au blocat accesul agricultorilor români la resursele puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Probabil că o nouă procedură de infringement la adresa României pe această temă îi va face şi pe responsabili români mai atenţi la ce le propun spre aprobare subalternii lor !

De asemenea apreciem aducerea în discuţie a ignorării de către guvernele ultimilor ani a fondurilor europene disponibile pentru investiţii în cadastru. Lipsa cadastrului pentru suprafeţele agricole, costurile ridicate ale înregistrărilor sunt un factor suplimentar în defavoarea consolidării suprafeţelor agricole ale fermelor mici. Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS) poate fi folosit de asemenea în grăbirea procesului de înregistrări cadastrale. Respingerea recentei iniţiative legislative parlamentare pentru realizarea gratuită a cadastrului aduce în discuţie dorinţa actualului guvern de ajuta la modernizarea cadastrului.

Federația Micilor Fermieri Crescători de Animale şi Deţinători sau Utilizatori de Pajişti – FMFCADUP doreşte să ralieze în jurul ei pe micii fermieri din România fie că sunt horticultori sau crescători de animale pentru a reprezenta o forţă puternică de negociere a intereselor acestora atât în faţa autorităţilor româneşti cât şi europene.

Preşedinte FMFCADUP,
Aurel Stan

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor