agromonitor: Au fost stabilite cotele de vânătoare pentru anul 2014

Au fost stabilite cotele de vânătoare pentru anul 2014

| Actualitate, Intern | de

Etichete: ,

Recent au fost stabilite cotele de vânătoare pentru anul 2014 printr-un proiect de Ordin al ministrului delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană.

Fiecare vânător înscris în autorizația de vânătoare poate recolta într-o zi un număr maxim de 100 exemplare din specia ciocârlie (Alauda arvensis) și un număr maxim de 50 exemplare din specia prepeliță (Coturnix coturnix).

Potrivit ordinului, pentru protecția stocului de reproducători și a femelelor gestante, cotele de recoltă aprobate la specia iepure-de-câmp (Lepus europaeus) se vor realiza până în 15 ianuarie 2015.

Măsura este necesară deoarece iernile calde din ultimii ani au determinat începerea reproducerii la iepure-de-câmp mai timpuriu, astfel că spre sfârșitul perioadei de vânătoare femelele sunt gestante în faze avansate, situație care le îngreunează deplasarea atunci când sunt hăituite, ducând la capturarea lesne a acestora. Totodată, având în vedere că specia iepure-de-câmp a devenit vulnerabilă din cauza, în principal, a braconajului cu câini ogari, a dăunătorilor naturali, agriculturii intensive și a chimizării necontrolate privind combaterea dăunătorilor agricoli se impune și reducerea cotelor de recoltă pentru următorul sezon de vânătoare.

Pentru ameliorarea și creșterea calității genetice a populațiilor de căprior (Capreolus capreolus), ordinul interzice, totodată, recoltarea, în sezonul de vânătoare 2014-2015, a exemplarelor ‘de viitor’, reprezentate de masculii tineri, bine conformați, ale căror trofee corespund din punct de vedere al caracteristicilor cu vârsta lor și care trebuie protejați, pentru a putea transmite caracterele lor la urmași.

De asemenea, pentru monitorizarea, prevenirea și combaterea pestei porcine clasice, a pestei porcine africane și a rabiei, gestionarii fondurilor cinegetice au obligația să ia măsuri de biosecuritate, între care participarea la instruiri cu privire la prelevarea de probe biologice de la mistreții și vulpile recoltate cu ocazia acțiunilor de vânătoare, pentru păstrarea în condiții optime din punct de vedere sanitar-veterinar a exemplarelor de mistreț recoltate, până la obținerea rezultatului examenului de laborator privind pesta porcină clasică și pesta porcină africană, sau prelevează și expediază către autoritatea sanitar veterinară probe biologice de la toate exemplarele de mistreț și vulpe găsite moarte sau recoltate în sezonul de vânătoare 2014-2015.

Determinarea cotelor de recoltă pe specii și fonduri cinegetice pentru sezonul de vânătoare 2014-2015, a fost realizată de personalul de specialitate al inspectoratelor teritoriale de regim silvic și de vânătoare, în conformitate cu modelul de calcul teoretic prezentat în Instrucțiunile de aplicare a Normelor de întocmire a studiilor de specialitate pentru gestionarea durabilă a vânatului și pe baza propunerilor de cote de recoltă din partea gestionarilor fondurilor cinegetice, precizează ordinul.

Care este opinia ta?

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor