agromonitor: Au fost stabilite cotele de vânătoare pentru anul 2014

Au fost stabilite cotele de vânătoare pentru anul 2014

| Actualitate, Intern | de

Etichete: ,

Recent au fost stabilite cotele de vânătoare pentru anul 2014 printr-un proiect de Ordin al ministrului delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană.

Fiecare vânător înscris în autorizația de vânătoare poate recolta într-o zi un număr maxim de 100 exemplare din specia ciocârlie (Alauda arvensis) și un număr maxim de 50 exemplare din specia prepeliță (Coturnix coturnix).

Potrivit ordinului, pentru protecția stocului de reproducători și a femelelor gestante, cotele de recoltă aprobate la specia iepure-de-câmp (Lepus europaeus) se vor realiza până în 15 ianuarie 2015.

Măsura este necesară deoarece iernile calde din ultimii ani au determinat începerea reproducerii la iepure-de-câmp mai timpuriu, astfel că spre sfârșitul perioadei de vânătoare femelele sunt gestante în faze avansate, situație care le îngreunează deplasarea atunci când sunt hăituite, ducând la capturarea lesne a acestora. Totodată, având în vedere că specia iepure-de-câmp a devenit vulnerabilă din cauza, în principal, a braconajului cu câini ogari, a dăunătorilor naturali, agriculturii intensive și a chimizării necontrolate privind combaterea dăunătorilor agricoli se impune și reducerea cotelor de recoltă pentru următorul sezon de vânătoare.

Pentru ameliorarea și creșterea calității genetice a populațiilor de căprior (Capreolus capreolus), ordinul interzice, totodată, recoltarea, în sezonul de vânătoare 2014-2015, a exemplarelor ‘de viitor’, reprezentate de masculii tineri, bine conformați, ale căror trofee corespund din punct de vedere al caracteristicilor cu vârsta lor și care trebuie protejați, pentru a putea transmite caracterele lor la urmași.

De asemenea, pentru monitorizarea, prevenirea și combaterea pestei porcine clasice, a pestei porcine africane și a rabiei, gestionarii fondurilor cinegetice au obligația să ia măsuri de biosecuritate, între care participarea la instruiri cu privire la prelevarea de probe biologice de la mistreții și vulpile recoltate cu ocazia acțiunilor de vânătoare, pentru păstrarea în condiții optime din punct de vedere sanitar-veterinar a exemplarelor de mistreț recoltate, până la obținerea rezultatului examenului de laborator privind pesta porcină clasică și pesta porcină africană, sau prelevează și expediază către autoritatea sanitar veterinară probe biologice de la toate exemplarele de mistreț și vulpe găsite moarte sau recoltate în sezonul de vânătoare 2014-2015.

Determinarea cotelor de recoltă pe specii și fonduri cinegetice pentru sezonul de vânătoare 2014-2015, a fost realizată de personalul de specialitate al inspectoratelor teritoriale de regim silvic și de vânătoare, în conformitate cu modelul de calcul teoretic prezentat în Instrucțiunile de aplicare a Normelor de întocmire a studiilor de specialitate pentru gestionarea durabilă a vânatului și pe baza propunerilor de cote de recoltă din partea gestionarilor fondurilor cinegetice, precizează ordinul.

Care este opinia ta?

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

09.04.2017 - 8:29
nedelcu spune: ave-ti ceva concret pentru conbatere, raspunde

08.04.2017 - 12:55
Mariana spune: urgent vrea sa cumpar carne de iepure pt pasti ! raspunde

05.04.2017 - 4:45
Vlădusel Bogdan spune: Bogdan Bună ziua sunt crescător de iepuri şi aşi vrea să colaborez cu un abator autorizat din românia , vreau să dezvolt ferma de iepuri dacă am o bază , Aştept răspuns : la nr de tel 0761019624 raspunde

03.04.2017 - 2:05
nistor axente spune: Multumesc Cristy ! Am folosit capcana propusa de Dvs. cu rezultate foarte bune. Va multumesc pentru sfat! Pe un vas de 30 cm diametru am devenit un mare "criminal" - peste 60(saizeci )bucati casapite. Nu e o gluma! La o mica livada de 100 de pomi pentru zece caisi am "recoltat" medie" 45 bucati pe cap de pom! Sfat! distrugeti cat puteti de mult! Se innmultesc FOARTE REPEDE! Succes! raspunde

publicitate agromonitor