Attila Kelemen: Avem aproape 4 milioane de ferme de subzistenţă

| Actualitate, Intern | de

Etichete: , ,

agricultura-credite-ferme-familiale

Deputatul UDMR Attila Kelemen, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, consideră că Guvernul ar trebui să ia măsuri nu pentru dispariția fermelor de subzistență, ci pentru sprijinirea dezvoltării lor.

„Avem aproape 4 milioane de ferme de subzistență, numai în Mureș sunt peste 27.000. Poate aici trebuie să aplicăm o optică original românească fiindcă nicăieri nu există un număr așa de ridicat de ferme mici ca la noi. Prin aceste ferme mici, familiale, fermierul nu vrea să concureze cu nimeni, vrea să ducă un trai decent (…) Deci nu vrea să exporte, departe de el gândul să fie concurentul fermierului din Olanda sau Germania, dar vrea să trăiască liber și acest lucru trebuie înțeles. Cred că fermierul mic din România încă o bună vreme nu o să dispară”, a declarat vineri deputatul, la Târgu Mureș, potrivit Agerpres.

Prin legea de adoptare a OUG nr. 43 din 2013 se oferă soluții pentru dezvoltarea și susținerea fermelor de familie, prin facilitarea accesului la finanțare a fermierilor.

„Este o lege deosebit de importantă pentru că până acum fermierii nu au avut posibilitatea să acceseze fonduri care să-i ajute în muncă. Măsura cu 1500 de euro a fost o măsură paleativă, pentru că cu 1500 de euro astăzi prea puțin poți să facă să ajuți efectiv producția agricolă. Acum accesarea fondurilor este mult asigurată și spune legea chiar că Ministerul Agriculturii vrea să ajute fermele agricole de subzistență (…) Sunt laturi socio-economice și în România trebuie făcute politici agrare care să-i ajute pe fermierii mici să trăiască’, a susținut acesta.

OUG nr. 43 din 2013 aproba Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea și susținerea fermelor de familie și facilitarea accesului la finanțare al fermierilor.

Attila Kelemen a subliniat că acest program prevede, pentru prima oară, existența unui fond de garantare, ‘să primești până la 90% pe baza legii și 10% este contribuția proprie’, iar fermierul să poată garanta cu terenul.

‘O noutate iarăși este faptul că fermierul poate să garanteze cu pământurile și alte obiecte pe care le are. E bine că poate să garanteze și cu pământurile, pentru că acest lucru până acum a fost tot timpul blocat. Cred că acum este un pas înainte’, a susținut Attila Kelemen.

Potrivit OUG nr. 43 din 2013, există trei categorii de credite, astfel:

– investiții de până în 15.000 de euro care nu pot fi finanțate prin PNDR
– pentru asigurarea capitalului de lucru, maxim 25.000 de euro,
– în fine, cei 75.000 de euro pentru asigurarea cofinanțării unui proiect european.

Vă reamintim că la începutul acestui an, pe 30 ianuarie, Ministrul Agriculturii prezenta în ședința Guvernului o notă potrivit căreia deţinătorii de ferme familiale urmau să fie sprijiniţi cu fonduri europene. Cu o săptămână înainte, apăruse ordonanța care schimba mecanismul de impozitare a agricultorilor.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde