agromonitor: APIA va gestiona garanţiilor aferente măsurilor derulate în cadrul Politicii Agricole Comune

APIA va gestiona garanţiilor aferente măsurilor derulate în cadrul Politicii Agricole Comune

| Financiar, Fonduri europene | de

Ministerul Agriculturii a publicat, luni, proiectul de Lege privind solicitarea, constituirea şi administrarea garanţiilor aferente măsurilor derulate în cadrul Politicii Agricole Comune.

icon_pdf Descarcă proiectul de lege de aici

Actul normativ va reglementa regimul solicitării, constituirii şi administrării garanţiilor aferente măsurilor derulate în cadrul Politicii Agricole Comune.

Proiectul completează Legea nr. 1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 162 din 25 februarie 2004, cu modificările şi completările ulterioare.

În atribuțiile APIA va intra inclusiv administrarea garanţiilor aferente măsurilor pe care le derulează în cadrul Politicii Agricole Comune.

Tot prin această lege se modifică și se completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile provenite din Fondul european de garantare agricolă, Fondul european agricol de dezvoltare rurală şi Fondul european pentru pescuit şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, privind gestionarea fondurilor nerambursabile alocate de la Comunitatea Europeană şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat aferente programului de colectare şi gestionare a datelor necesare desfăşurării politicii comune în domeniul pescuitului şi a programului de control, inspecţie şi supraveghere în domeniul pescuitului şi pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 218/2005 privind stimularea absorbţiei fondurilor SAPARD, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, Fondul european pentru pescuit, Fondul european de garantare agricolă, prin preluarea riscului de creditare de către fondurile de garantare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 434 din 25 iunie 2009, aprobată cu modificări prin Legea nr. 371/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit expunerii de motive atașată proiectului de lege, prin prezentul act normativ se urmăreşte:

– stabilirea cadrului pentru constituirea garanţiei globale;
– constituirea garanţiei scrise sub formă de scrisoare de garanţie bancară, contract de asigurare, poliţă de asigurare, precum şi altă formă de garanţie scrisă,
– acceptarea garanţiilor emise de garanţi care au rezidenţa sau un sediu în Comunitate;
– simplificarea procedurii de executare a garanţiilor şi stabilirea destinaţiei sumelor recuperate, în vederea virării acestora în conturile corespunzătoare;
– stabilirea competenţelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în ceea ce priveşte solicitarea constituirii şi administrarea garanţiilor pentru măsurile pe care le derulează în cadrul Politicii Agricole Comune.

De asemenea, proiectul de act normativ permite accelerarea procedurii de executare a garanţiilor, în cazul neîndeplinirii obligaţiilor asumate de către beneficiari, prin reţinerea din garanţia de bună execuţie, sau aferentă avansului, după caz, a sumelor corespunzătoare obligaţiilor neexecutate şi a accesoriilor acestora, astfel încât sumele reţinute să fie virate cu celeritate la bugetul de stat sau după caz, la Fondul European de Garantare Agricolă.

De asemenea, este asigurată implementarea regulii de minimis, care prevede nerecuperarea creanţelor care nu depăşesc 100 de euro fără dobândă, precum şi dispoziţia de neconstituire a garanţiei aferente licenţelor de import/export în cazul în care valoarea garanţiei este de 100 de euro sau mai mică, astfel cum este prevăzut în art.14 alin.(3) din Regulamentul (CE) nr. 376/2008 de stabilire a normelor comune de aplicare a sistemului de licenţe de import şi export şi de certificate de fixare în avans pentru produsele agricole, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 114/26.04.2008, cu modificările ulterioare.

Prin proiectul de lege se conferă Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură competenţe de administrare a garanţiilor aferente măsurilor derulate în cadrul Politicii Agricole Comune, în condiţiile stabilite de normele legale în vigoare pentru administrarea creanţelor bugetare.

Care este opinia ta?

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor