ANSVSA şi IGPR controlează laboratoarele private în care se realizează analize în domeniul sanitar veterinar şi al pentru siguranţei alimentelor

| Actualitate, Intern | de

Etichete: ,

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a demarat începând din data de 27 mai, o acţiune de control comună cu Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Controlul vizează verificarea respectării legislaţiei sanitare veterinare de către laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor private.

Acţiunea vizează un număr de 18 laboaratoare sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor private din judeţul Ilfov şi municipiului Bucureşti, care au ca principală activitate controlul microbiologic, fizico-chimic şi controlul antibioticelor din alimente şi din hrana pentru animale, în baza tematicii de control nr. 3504/26.05.2004,,pentru verificarea respectării legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de către laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor private” .

Până la această dată a fost controlat un număr de şapte laboratoare fiind identificate în special neconformităţi legate de depaşirea capacităţii analitice în raport cu numărul de probe lucrate, lipsa autorizaţiei sanitare veterinare pentru toate metodele pe care le lucrau, lipsa contractelor cu firme de denaturare a deşeurilor de laborator, aşa cum prevede Ordinul 114/2013 privind condiţiile de autorizare.

În unele laboratoare nu se respectau procedurile legale, conform Regulamentului 2073/2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, în laborator erau recepţionate 5 eşantioane (care, aşa cum prevede legislaţia, constituie 1 probă), dar se lucra un singur eşantion şi se eliberau cinci buletine de analiză.

Deasemenea, pentru determinarea germenilor din laptele materie primă, s-a ajuns la concluzia că nu au fost lucrate toate probele, numărul de probe recepţionate în laborator fiind mult mai mare faţă cantitatea de medii de cultura achiziţionate şi utilizate.

Alte neconformităţi întâlnite au fost cele legate de lipsa documentelor privind recepţia probelor sau completarea necorespunzătoare a acestora, neetichetarea contraprobelor, ceea ce duce la imposibilitatea trasabilităţii probelor în laboratoar, precum şi lipsa procedurilor de lucru, deşi unele dintre laboratoare erau acreditate RENAR.

Pentru aceste neconformităţi s-au dispus termene de remediere precum şi suspendarea activităţii pentru două dintre cele şapte laboratoare controlate.

Pentru unele dintre laboratoare activitatea de verificare a documentelor financiar-contabile este în desfăşurare.

Verificările se realizează de echipe mixte, formate din 9 specialişti din cadrul ANSVSA şi ai structurilor din subordine, respectiv din cadrul laboratoarelor sanitare veterinare Dâmboviţa, Buzău, Constanţa, Calăraşi, Ilfov şi municipiul Bucureşti şi 14 persoane din cadrul IGPR în funcţie de judeţul sau sectorul pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea laboratoarele controlate.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde