agromonitor: ANSVSA şi IGPR controlează laboratoarele private în care se realizează analize în domeniul sanitar veterinar şi al pentru siguranţei alimentelor

ANSVSA şi IGPR controlează laboratoarele private în care se realizează analize în domeniul sanitar veterinar şi al pentru siguranţei alimentelor

| Actualitate, Intern | de

Etichete: ,

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a demarat începând din data de 27 mai, o acţiune de control comună cu Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Controlul vizează verificarea respectării legislaţiei sanitare veterinare de către laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor private.

Acţiunea vizează un număr de 18 laboaratoare sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor private din judeţul Ilfov şi municipiului Bucureşti, care au ca principală activitate controlul microbiologic, fizico-chimic şi controlul antibioticelor din alimente şi din hrana pentru animale, în baza tematicii de control nr. 3504/26.05.2004,,pentru verificarea respectării legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de către laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor private” .

Până la această dată a fost controlat un număr de şapte laboratoare fiind identificate în special neconformităţi legate de depaşirea capacităţii analitice în raport cu numărul de probe lucrate, lipsa autorizaţiei sanitare veterinare pentru toate metodele pe care le lucrau, lipsa contractelor cu firme de denaturare a deşeurilor de laborator, aşa cum prevede Ordinul 114/2013 privind condiţiile de autorizare.

În unele laboratoare nu se respectau procedurile legale, conform Regulamentului 2073/2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, în laborator erau recepţionate 5 eşantioane (care, aşa cum prevede legislaţia, constituie 1 probă), dar se lucra un singur eşantion şi se eliberau cinci buletine de analiză.

Deasemenea, pentru determinarea germenilor din laptele materie primă, s-a ajuns la concluzia că nu au fost lucrate toate probele, numărul de probe recepţionate în laborator fiind mult mai mare faţă cantitatea de medii de cultura achiziţionate şi utilizate.

Alte neconformităţi întâlnite au fost cele legate de lipsa documentelor privind recepţia probelor sau completarea necorespunzătoare a acestora, neetichetarea contraprobelor, ceea ce duce la imposibilitatea trasabilităţii probelor în laboratoar, precum şi lipsa procedurilor de lucru, deşi unele dintre laboratoare erau acreditate RENAR.

Pentru aceste neconformităţi s-au dispus termene de remediere precum şi suspendarea activităţii pentru două dintre cele şapte laboratoare controlate.

Pentru unele dintre laboratoare activitatea de verificare a documentelor financiar-contabile este în desfăşurare.

Verificările se realizează de echipe mixte, formate din 9 specialişti din cadrul ANSVSA şi ai structurilor din subordine, respectiv din cadrul laboratoarelor sanitare veterinare Dâmboviţa, Buzău, Constanţa, Calăraşi, Ilfov şi municipiul Bucureşti şi 14 persoane din cadrul IGPR în funcţie de judeţul sau sectorul pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea laboratoarele controlate.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor