agromonitor: ANSVSA şi IGPR controlează laboratoarele private în care se realizează analize în domeniul sanitar veterinar şi al pentru siguranţei alimentelor

ANSVSA şi IGPR controlează laboratoarele private în care se realizează analize în domeniul sanitar veterinar şi al pentru siguranţei alimentelor

| Actualitate, Intern | de

Etichete: ,

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a demarat începând din data de 27 mai, o acţiune de control comună cu Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Controlul vizează verificarea respectării legislaţiei sanitare veterinare de către laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor private.

Acţiunea vizează un număr de 18 laboaratoare sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor private din judeţul Ilfov şi municipiului Bucureşti, care au ca principală activitate controlul microbiologic, fizico-chimic şi controlul antibioticelor din alimente şi din hrana pentru animale, în baza tematicii de control nr. 3504/26.05.2004,,pentru verificarea respectării legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de către laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor private” .

Până la această dată a fost controlat un număr de şapte laboratoare fiind identificate în special neconformităţi legate de depaşirea capacităţii analitice în raport cu numărul de probe lucrate, lipsa autorizaţiei sanitare veterinare pentru toate metodele pe care le lucrau, lipsa contractelor cu firme de denaturare a deşeurilor de laborator, aşa cum prevede Ordinul 114/2013 privind condiţiile de autorizare.

În unele laboratoare nu se respectau procedurile legale, conform Regulamentului 2073/2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, în laborator erau recepţionate 5 eşantioane (care, aşa cum prevede legislaţia, constituie 1 probă), dar se lucra un singur eşantion şi se eliberau cinci buletine de analiză.

Deasemenea, pentru determinarea germenilor din laptele materie primă, s-a ajuns la concluzia că nu au fost lucrate toate probele, numărul de probe recepţionate în laborator fiind mult mai mare faţă cantitatea de medii de cultura achiziţionate şi utilizate.

Alte neconformităţi întâlnite au fost cele legate de lipsa documentelor privind recepţia probelor sau completarea necorespunzătoare a acestora, neetichetarea contraprobelor, ceea ce duce la imposibilitatea trasabilităţii probelor în laboratoar, precum şi lipsa procedurilor de lucru, deşi unele dintre laboratoare erau acreditate RENAR.

Pentru aceste neconformităţi s-au dispus termene de remediere precum şi suspendarea activităţii pentru două dintre cele şapte laboratoare controlate.

Pentru unele dintre laboratoare activitatea de verificare a documentelor financiar-contabile este în desfăşurare.

Verificările se realizează de echipe mixte, formate din 9 specialişti din cadrul ANSVSA şi ai structurilor din subordine, respectiv din cadrul laboratoarelor sanitare veterinare Dâmboviţa, Buzău, Constanţa, Calăraşi, Ilfov şi municipiul Bucureşti şi 14 persoane din cadrul IGPR în funcţie de judeţul sau sectorul pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea laboratoarele controlate.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor