agromonitor: Agricultorii cărora le-au fost calamitate culturile vor fi scutiți de impozit

Agricultorii cărora le-au fost calamitate culturile vor fi scutiți de impozit

| Financiar, Impozite şi taxe | de

Etichete: ,

Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, Ordonanța de urgență care cuprinde modificări ce vizează, în principal, îmbunătățirea relației contribuabililor cu organele fiscale, prin introducerea posibilității comunicării în format electronic, precum și măsuri de sprijin pentru agricultorii care au înregistrat pierderi din cauza unor calamități provocate de condițiile meteorologice nefavorabile.

vizează sprijinirea agricultorilor impuși la normă de venit care au înregistrat pagube, în cursul anului 2013, din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile sau extreme.

Astfel, se diminuează, proporțional cu gradul de calamitate al producției agricole, impozitul pe venitul din activități agricole datorat pentru anul fiscal 2013 de contribuabilii care au desfășurat activități agricole individual sau în asociere, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

a) impozitul a fost stabilit pe bază de norme de venit;

b) pentru producția agricolă nu au fost încheiate polițe de asigurare;

c) producția a fost calamitată în proporție de peste 30%. Gradul de calamitate se dovedește cu documentul emis de autoritatea competentă, în condițiile legii.

Eșalonarea la plată a datoriilor

Un alt punct al actului normativ se referă la flexibilizarea condițiilor de acordare și menținere a eșalonărilor la plată a obligațiilor bugetare. Ordonanța de Urgență prevede extinderea ariei creanțelor care pot fi eșalonate la plată, incluzând în această categorie:

  • Creanțele stabilite de alte organe și transmise spre recuperare ANAF
  • Diferențele de obligații fiscale stabilite prin declarațiile fiscale și declarații rectificative de către contribuabili în perioada de derulare a unei eșalonări.

Pot forma obiect al garanțiilor inclusiv bunurile mobile care, deși au durata normală de funcționare expirată, au fost supuse reevaluării potrivit regulilor contabile în vigoare.

Extinderea ariei creanțelor care pot fi reeșalonate la plată are scopul, pe de o parte, să crească gradul de recuperare a obligațiilor fiscale deținute de către contribuabil, iar, pe de altă parte, să sprijine menținerea activității contribuabililor viabili din punct de vedere economic și care au un comportament pozitiv arătat tocmai prin intenția de plată, eșalonată, a obligațiilor bugetare.

De asemenea, vor fi reglementare situațiile în care contribuabilul solicită înlocuirea sau redimensionarea garanției, iar soldul sumelor rămase din eșalonare este inferior plafonului reglementat de ordonanță (de până la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice și, respectiv, 20.000 lei în cazul persoanelor juridice). Astfel, se propune ca în aceste situații, organul fiscal să procedeze la eliberarea garanțiilor, întrucât contribuabilii aflați în situații similare care solicită eșalonarea sumelor al căror cuantum este sub plafon, nu trebuie să depună garanții.

Prin eliberarea garanțiilor de către organul fiscal, acestea pot fi utilizate de către contribuabili pentru dezvoltarea activității.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor